32
Следвайте ни

Сигнал за отвлечени деца вдигна накрак институции в два града

viber icon

Сигнал за отвлечени деца вдигна накрак полицията и социалните в два града. Бащата взел децата от дома на майка им в Септември вчера и ги завел в дома си в Благоевград, без да я предупреди, съобщава БНТ. Уплашена жената потърсила помощ от властите. Двамата родители са разведени и живеят отделно от две години. На този етап обаче все още няма съдебно решение при кого от родителите ще останат децата след развода.

Майката на двете деца – момиченце на 6 и момченце на 10 години, вчера излязла по работа. Когато се върнала, видяла, че входната врата на апартамента ѝ е разбита, а децата ѝ ги няма. Подала сигнал до 112 за това, че те са отвлечени от семейното жилище около 19 часа.

"Веднага се обадих на сина ми да го питам къде е, да не са излезли на някъде на разходка. Бившият ми съпруг вдигна телефона и просто каза да забравя за децата и че повече няма да ги видя, няма да ми ги даде. Подадох жалба, описах всичко както трябва и след това ме насочиха към 2 РПУ в Благоевград тъй като по камерите установиха, че децата са в колата, заедно с бащата и вече се намират в Благоевград", обясни Ана Чобанова.

Бащата на двете деца твърди, че не е разбивал вратата на жилището на бившата си жена, а децата сами го повикали, за да ги вземе оттам.

"За коледните празници отидох в град Септември да предам подаръците на децата, но така и не ми беше отворена вратата, просто бях изгонен. Впоследствие направих една, две комуникации с децата, просто не са се чувствали добре. Седяли са по цял ден сами и ми се обадиха, аз отидох и си ги взех", казва Кирил Чобанов.

Днес в дома на бащата в Благоевград пристигнаха социални работници, които да проверят условията там и да определят дали съществува пряк риск за децата. От агенция "Социално подпомагане" обясниха, че при подобен случай не става въпрос за отвличане.

"Децата се чувстват спокойно, те са в много сигурна среда, няма никакво притеснение към момента по отношение на децата. Проблемът е, че двама родители не са се разбрали и опитват да поставят децата като заложници в отношенията между тях двамата. Утре ще направим една разширена среща, екипна среща с всички органи по закрила на детето, за да търсим решение конкретно за случая", коментира Александър Балев - директор на дирекция "Социално подпомагане" в Благоевград.
В случай че родителите на децата не успеят да се разберат при кого да останат те, докато съдът се произнесе относно попечителството им, съществува вариант децата да бъдат настанени в приемно семейство.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Шиши

Шиши

10.01.2022 | 12:40

Какво приемно семейство?Децата имат живи и здрави родители.Кои сте вие да се разпореждате с чувствата им?УЖАС!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?