Следвайте ни

Сигнал за оцветена река и измряла риба провериха екоексперти

viber icon

Мътножълта и кафява вода в река Луковица зад Вельова баня във Велинград притесни граждани, които сезираха за случващото се РИОСВ-Пазарджик. В подадената на "Зеления телефон" на 8 юни информация се казва още, че има измрели рибки - кефал и мряна. Това се случвало в течение на няколко дни сутрин и след 14,30 часа, твърдят подателите на сигнала.

РИОСВ-Пазарджик извърши съвместна проверка по течението на реката с представители на Басейнова дирекция, Община Велинград и в присъствието на подателя на сигнала. От извършения оглед на речното легло и прилежащите територии се констатира изтичане на светлокафяви води от дренажен колектор /ф 400/, заустен в р. Луковица, по десния бряг. Замерените моментни показатели на водата не показват химично замърсяване. Взета е водна проба за анализ от РЛ-Пазарджик. Установен е източникът на оцветяване на водите – строителна площадка на СПА хотел между улиците „Хан Аспарух“ и „Юндолска“. Причината за т.нар. оцветяване са дренажни води, постъпващи в изкопа за основи и отмиване на бетонови разтвори. Дадено е предписание за прекратяване изпомпването на води от дренажния колектор към р. Луковица, като същите се включат в градски колектор по ул. „Хан Аспарух“.

На следващия ден /9 юни/ експерти на РИОСВ извършиха повторна проверка за изпълнение на даденото предписание. Установи се, че фирмата, изпълнител на строителните дейности спазва предписанието и не допуска изтичане на оцветени води от дренажния колектор към реката.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?