Сигнал за купуване на гласове в Пазарджишко, раздавали по 50 лева

Сигнал за купуване на гласове е постъпил днес в Районната избирателна комисия. Подаден е от областния председател на ВМРО Кузо Божинов, който твърди, че хора, подробно описани в текста, са са забелязани да събират граждани и правят списъци на хора, на които се обещава, че  ще получат по 50 лева, за да гласуват за определена партия.

РИК се произнася, че описаните в жалбата данни са за изборно престъпление, затова казусът е предаден на прокуратурата.

Осем са общо сигналите за различни нарушения за днешния 11 юли, но за пръв път те не се съобщаваха регулярно от РИК, а решенията бяха качени наведнъж в самия край на изборния ден. Защо – засега не е известно.

На тел. 112 е подадена информация, че член на подвижна секция в Сърница отказвал да пътува със служебния автомобил. Проведени са разговори със секретаря на общината и служителя, за когото се твърди, че е отказал да пътува с автомобила.

От проведените разговори е констатирано, че действително мъжът не се е качил първоначално в автомобила и е пропуснал посещението на първите два адреса, но това е било защото не се е чувствал добре към онзи момент. След това мъжът се е почувствал по-добре и е започнал да извършва задълженията си на член на подвижната комисия, като е пътувал със служебния автомобил, осигурен от Община Сърница

Два са сигналите, че членове на комисии са стояли до машините и са контролирали вота на гласоподавателите. Единият е от Стрелча. Проведени са разговори с председателя и зам.-председателя на комисията и е установено, че председателят на комисията в единични случаи е съдействал на избирателите като е давал указания за действия с гласуването на машината по принцип, без визуален контакт с монитора на устройството и без да въздейства на вота на избирателя. Вторият е от Братаница, а резултатът от проверката е същият.

Останалите жалби са за останали и в изборния ден агитационни материали на по-малко от 50 метра до секции. Дадени са указания те да бъдат премахнати.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
11g

11g

11.07.2021 | 21:35

Di fi.,

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?