32

Ще изчистят ли фасадата на Младежкия дом?

Над 160 хиляди лева са платени за боядисването, което предизвика бурни полемики

Шарената фасада на Младежкия дом отново бе една от най-обсъжданите теми по време на юлската сесия на Общинския съвет редом с дискусиите за актуализацията на бюджета. Поводът бе писмо от Министерството на културата, с което се разпорежда боите да бъдат почистени и да бъде възстановен оригиналният облик на сградата.

 

Малко над 160 хиляди лева е струвало боядисването на Младежкия дом. Това каза в отговор на въпрос от Димитър Петков финансистът на Общината Георги Гайдаров. Сумите са фактурирани, половината от тях са платени, а всички са отразени в отчета на културното ведомство като второстепенен разпоредител.

Предвидени ли са пари за изчистване на сградата след писмото на министъра на културата и становището на архитектите, попита Бойка Маринска, а Гайдаров отговори, че не са. Не беше одобрено предложението на Благо Солов да бъдат гласувани 50 000 лева за отстраняването на боите от фасадата. В разразилата се дискусия се чу и идея от Евгени Абаджиев който иска боите да бъдат почистени за сметка на бюджета, да посочи за сметка на кое перо да бъдат разходите или дори да направи дарение за тях.

Евтим Янев пък повдигна въпроса кой е изпълнителят на поръчката за боядисването на Младежкия дом и провеждана ли е процедура за избор. Стана ясно, че е имало такава, а изпълнителите са три фирми, но кои са те, ще бъде обявено на по-късен етап след справка, поясни Гайдаров.

Припомняме, че драстичната промяна във визията на Младежкия дом, който е част от архитектурния ансамбъл в центъра на града, а най-вече - оцветяването на каменната му облицовка, предизвика остра обществена реакция. Камарата на архитектите реагира с гневно становище и поиска да се възстанови автентичната визия на сградата. Преди дни депутатът Петър Куленски повдигна темата и по време на парламентарния контрол. Общината не е съгласувала боядисването на фасадата с Министерството на културата, стана ясно тогава от отговора на ресорния министър Атанас Атанасов, според когото обновяването е в нарушение на Закона за културното наследство. Той заяви още, че след завършване на административната процедура и констатиране на нередностите по съответния законов ред Общината ще бъде глобена, а кметът Тодор Попов ще бъде задължен да възстанови фасадата на Младежкия дом в предишния <210> вид.

Актуализацията на бюджета беше подкрепена от 26 съветници, 9 бяха против, трима се въздържаха.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Параленския  таласъм

Параленския таласъм

04.08.2022 | 15:20

Ех Пурко,пак магарии!Ми този цирк си го прави на вилите на Паталеница!Нашари си и SPA центъра и барбекюто и басейна!Защо тази цигания в центъра бре!Пак ли ди забърсал някоя друга пура!Айде смръкни една линийка и се захващай да чистиш шариниите!

Отговори
1 0
плвдивчанин

плвдивчанин

01.08.2022 | 09:04

не пипайте фасадата много си е хубава иначе ще стане скучно импотентно бяла

Отговори
2 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?