32
Следвайте ни

Щъркел броди край магистрала "Тракия"

viber icon

Млад щъркел е забелязван многократно да броди на паркинг в района на една от бензиностанциите при 88-и километър на магистрала "Тракия". Сигнал за това е бил подаден през миналия месец и на зеления телефон на РИОСВ.

При проверката е установено, че млад екземпляр действително е кацнал на паркинга, като птицата е във видимо добро състояние. Изпратените на място екоексперти се опитали да доближат щъркела, за да огледат дали няма наранявания и евентуално да разберат защо не е отлетял към топлите страни с ятата. Той обаче се изплашил от тях и отлетял. Преценено е, че защитената птица не бива да бъде безпокоена, а трябва да бъде оставена на спокойствие в нейното местообитание, съобщават от РИОСВ. 

Друг гражданин пък подал до екоинспекцията информация за пострадала граблива птица в частен дом във Велинград. Проверката на място установила, че всъщност става дума за бързолет, който не е защитен вид, така че са дадени инструкции на хората какво могат да направят за птичето.

В село Синитово пък е открита друга ранена граблива птица. Първоначалните данни, че става дума за мишелов, не се потвърдили, но в този случай бил друг, също защитен вид - черношипа ветрушка или керкенез, с нараняване на едно от крилата. Птицата е изпратена за лечение в Спасителния център в Стара Загора.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?