Следвайте ни

Шест компании се натискат да строят газопровод до Панагюрище

viber icon

Шест са компаниите и обединенията, които са подали оферти за изграждане на преносния газопровод до Панагюрище и Пирдоп. Проектът е част от плановете за снабдяване на основни промишлени центрове с природен газ. Трасето на газопровода до Панагюрище и Пирдоп е с дължина 62.6 км. Прогнозната стойност на проекта е 24.728 млн. лв. без ДДС. Тя не включва материалите и оборудването, които ще бъдат доставени от „Булгартрансгаз“, за което има обявена отделна поръчка. Заедно с материалите общата стойност на проекта става 37.636 млн. лв.

Трасето на газопровода ще премине през територията на общините Септември, Лесичово и Панагюрище (в Пазарджишка област), а също през общините Пирдоп и Златица (Софийска област). Освен самото изграждане на газопровода, изпълнителят трябва да изготви документация на имотите, засегнати при строителството, да идентифицира собствениците или ползвателите на земи. Негова задача е да определи размера на обезщетенията за унищожена или пропусната реколта, или за нанесени щети при строителството, да договори и изплати обезщетенията.

Първата оферта е подадена от „ЕГВ Пирдоп“, в което влизат познатите от процедурата за тръбата до Свищов компании Eurotecnoimpianti – Италия (водеща в обединението с 94%), и „Газенерго 2001“, а с минимален дял се включва и „Водоканалстрой Костови“. За двата проекта кандидатства също и „Нова газ“, в което с по 50% са представени „Атоменергоремонт“ на Христо Ковачки и македонската „Рапид билд“. Българско-италианското обединение „Евротрансгаз С.М.“ с водещ участник „Монолит София“ (96.5%) и S.A.L.P. също наддава за двете тръби. Останалите два кандидата са нови. Единият е обединението „Монтажи-Про 2020“, в което с по 35% влизат „Монтажи Ко“ и „Про арм“, македонската „Ел Те инженеринг“ има 10%, а останалите 20% са на „Дател“, която ще осигурява материали и оборудване, но няма да участва в строителството. Последното обединение е „Газстрой Панагюрище/Пирдоп“, включващо българския клон на канадската Canpipe Industries International (50%), македонската „Чакар-Партнерс“ (45%) и българската „Оскар-Ел“. Победител засега не е избран.

Проектът се изпълнява със средства от Международния фонд „Козлодуй“ по правилата на Европейската банка за възстановяване развитие и е съфинансиран от „Булгартрансгаз“, като съотношението между тях е 50/50%. В същия проект влиза изграждането на тръбопровод също до общините Свищов, Банско и Разлог, като общата дължина на тръбите е 122 километра. Договорът за безвъзмездно финансиране от фонда беше подписан през 2014 г., но проектите се забавиха. Очакванията сега са строителството да започне до края на годината, иначе България рискува да загуби средствата.

 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?