102

Шефът на Хебър с куп въпроси към кмета Петър Куленски

Ръководството на ФК „Хебър“ използва задочно правото си на отговор по темата за сваленото от кмета на Община Пазарджик Петър Куленски доверие. Това стана на специална пресконференция в прес клуб БТА. На брифинга присъстваха Елизар Спасов, председател на УС на ФК „Хебър“, старши-треньорът на отбора Любослав Пенев и общинският съветник и спонсор на клуба Румен Димитров.

В началото на експозето си Елизар Спасов подчерта, че поредицата от спекулативни публикации в социалните мрежи относно отношенията на общинското ръководство и пазарджишкия тим по-скоро са навредили на отбора. Той заяви убедено, че въпреки поредицата от срещи между ръководството на „Хебър“ и Общината не е постигнато съгласие и няма яснота за бъдещите им отношения.

Елизар Спасов постави поредица от въпроси директно към кмета на община Пазарджик Петър Куленски, като първият от тях беше - „Вярно ли е, че след мача с „Черно море“ кметът Куленски в съблекалнята е обещал, че отборът ще бъде подпомогнат от Общината?“

След това Спасов продължи с още питания:

 - "Вярно ли е, че по инициатива на кмета всички допълнителни разходи са одобрени на сесия на ОбС по актуализация на бюджета?“, след като  37 съветници са подкрепили предложените от кмета допълнителни разходи – 200 000 на първия отбор и 20 000 за ДЮШ-а на клуба. 

- “Вярно ли е, че кметът Куленски ни отказа 4 пъти сумата от 20 000 лева, с която да платим на треньорите от школата?“

- “Вярно ли е, че до сега са преведени 0 лева по сметката на ФК „Хебър“?“

- „Вярно ли е, че Общината тотално е абдикирала от поддържането на базата – стадиона, нов сектор, нови седалки, 4 затревени терена, 5-ти терен в Сарая, 2 стадиона с изкуствена настилка, с осигурени от нас средства за гранулиране?“

- „Вярно ли е, че през последните месеци е отказвана упорито сумата от 4 000 лева за 4-те терена?“

- „Вярно ли е, че персоналът на школата бе сведен до 2 работници и 2 чистачки за 50 декара площи?“.

Елизар Спасов разкри още, че е проведена среща с общинското ръководство, на която Общината  се ангажирала да дава по 15 000 лева за детско-юношеската школа, като тя винаги е била дотирана от първия отбор. Той припомни, че се събират пари от такси и годишната сума е около 96 000, като обясни също, че въвеждането на касовите бонове е наложило вдигането на таксите заради данъците. И още въпроси към кмета:

- „През последния месец на  няколко пъти се канят избирателно треньори от школата, за да се обсъждат финансови и други въпроси. Редно ли е това?“

- „В средата на януари направихме нова среща в кметството. Ръководството на клуба изплати заплати на първия отбор, на треньорите от детско-юношеската школа. Поискахме нова среща, на която да има и хора от бизнеса в присъствие на кмета, Таня Колчакова, Виктория Вачева от страна на Общината. Освен потвърдения ангажимент от 15 000 за детско-юношеския, кмета извади още 30 000. Сега в бюджета са заложени 1 милион и как от тях 540 000 ще се отделят за футбол.“, коментира също Спасов.

Той бе категоричен, че на представители на Общината е оказан пълен достъп и съдействие до счетоводната документация, като единствено те са били помолени да не ксерокопират договорите на футболистите след като ги прегледат, защото са конфиденциални. За него и колегите му било странно напускането на петимата представители на Общината в качеството им на гости на Общото събрание точно преди да започне обсъждането на кандидатури за членове на УС. Спасов подчерта, че и преди, и сега, има готовност от страна на ръководството "1-2-3-5" представители на Общината да влязат в управата. Дори от клуба споделили идея пред Общината като членове на УС да влязат конкретни представители на администрацията - да бъдат поканени главния финансист, главния счетоводител и главния юрисконсулт.

Елизар Спасов заяви още: "За да има прозрачност, която те търсят, нашите оставки са на масата. Имам оставки, които не съм приел на служители в клуба. Не съм се оженил за този клуб, този клуб е на Пазарджик и неговите фенове. Към днешна дата има интерес към четирима наши футболисти. Нищо конкретно като преговори и развитие на тези преговори. С г-н Пенев решихме процесът по изходящи трансфери да бъде 90% ограничен. Ще разглеждаме само изключително атрактивни за нас предложения. Продължава процесът по търсене на нови попълнения, който беше миниран и компрометиран от тези фейсбук изяви. Има трима футболисти, които са с единия крак тук. Иван Василев от Янтра беше близо, но отиде да подпише с Етър, а не с нас", коментира Спасов.

Той призова Общинският съвет и общинското ръководство: „Бъдете мъдри! Направете правилния избор! Не воювайте, обединете се. Нека спортът бъде ДНК-то на този град. Нека Пазарджик остане българският град на спорта. Подкрепете спорта!“

Общинският съветник и един от основните спонсори на клуба Румен Димитров прикани всички заинтересовани страни за диалог и взаимопомощ, за да просъществува „Хебър“. „В момента бъдещето на клуба е на карта. От месец ноември Общината не е превела никакви пари, въпреки поетите ангажименти. Бяхме принудени с част от бизнеса да опитаме да задържим над повърхността клуба. Предлагам обединение, за да може да продължи „Хебър“, каза Димитров. 
Елизар Спасов коментира, че към момента има слаб интерес за трансфери и покупка на футболисти от пазараджишкия отбор. Клубът временно е „замразил“ процесите и ще разглежда само изключително атрактивни предложения.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 2 оценки
1/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?