Следвайте ни

Ще затворят ли болница „Ескулап“?

Лекари напускат заради забавени заплати, от ръководството пазят мълчание

viber icon

Ще затворят ли пазарджишката болница „Ескулап“? И временно или окончателно ще е това? Тези въпрос си задават лекари и пациенти на здравното заведение, което в последно време реално почти не работи. В два-три от кабинетите все още дежурят специалисти, а регистратурата отваря в 9,30 часа, защото е останала само една служителка, разказаха пред „Марица“ свързани със здравното заведение хора, пожелали да не ги цитираме.

По думите на запознати със ситуацията, от известно време финансовите дела на дружеството не вървели добре. Стигнало се до забавяне на плащания, включително трудови възнаграждения. Много от лекарите напуснали, някои вече били завели и дела в съда. Така се стигнало до опразване на отделенията, а после – и на повечето кабинети за доболнична помощ.

Опитите на служители да научат какво се случва и какво се очаква не дали резултат. От ръководството или мълчали по темата, или казвали, че това е временно положение и след ремонт лечебното заведение отново ще заработи. Носел се обаче и слух, че има опасност базата да бъде продадена заради дългове към банки. И че този риск нараства с реалното оставане на дружеството почти без приходи към момента. Предполага се, че до края на този месец ще има повече яснота.

По обичайния начин функционират само осемте практики на общопрактикуващи доктори в подземния етаж. Почти всички обаче се оглеждат за нови помещения, защото се опасяват, че може да се стигне до спиране на ток и интернет, което на практика ще блокира обслужването на пациентите им.

Официално подадената до РЗИ информация гласи, че временно от средата на юни се затварят за ремонт ортопедичното, урологичното и анестезиологичното отделения за ремонт на климатичната система, както и операционните – за ремонт на рентгенова апаратура, показа наша проверка. В институциите обаче няма данни за намерения за закриване на лечебното заведение.

МБАЛ „Ескулап“ е създадена през 1993 година и е едно от първите частни здравни заведения в Пазарджик и страната, извършващо диагностика и лечение на заболявания, диагностика и консултации, поискани от лекари от други лечебни заведения, клинични изпитвания на лекарства и медицинска апаратура, съгласно действащото в страната законодателство, сочи профилът на болницата в специализирани портали. Разполага със 73 легла, модерна апаратура, преминала е всички сертификационни и лицензионни режим, покрива високите стандарти в съвременната медицина. Има дейставащи хирургия, урология, ортопедия и травматология, вътрешни болести, анестезиология и интензивно лечениe. С времето печели авторитет на една от най-добрите клиники за оказване на специализирана болнична помощ не само в района на град Пазарджик, но и извън пределите на региона.

Как и защо се е стигнало до очевидно дълбоката криза, искахме до попитаме собственика на лечебното заведение д-р Кузман Николов. Два поредни дни обаче той не отговаря на обажданията и изпратените от нас съобщения. В случай, че реши да се възползва от правото си на отговор, ще публикуваме позицията му в отделен материал.

 

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?