Следвайте ни

Ще накажат ли учителките, превели деца пред идващ влак?

Полицията вече санкционира с актове велинградските педагожки

viber icon

До дни ще стане ясно дали и как ще бъдат наказани от ръководството на училището двете учителки от велинградското ОУ "Неофит Рилски", превели деца през жп прелез при спуснати бариери и наближаващ влак.

По случая е започната проверка - и вътрешна, в учебното заведение, и от РУО Пазарджик, съобщи началничката на управлението Валентина Кайтазова. Вероятно учителката, която насърчава малчуганите да пресекат релсите, ще понесе дисциплинарно наказание, предположи Кайтазова. Решението за това обаче е в правомощията на директора на училището. 

Оказа се обаче, че полицията действа по-експедитивно и вече е предприела мерките, предвидени в ЗДП.

Двете учителки, чиито възпитаници бяха заснети да преминават по прелез при спуснати бариери и предупреждаваща за приближаващ влак светлинна и звукова сигнализация, са санкционирани от полицията, съобщи говорителят на ОДМВР - Пазарджик Мирослав Стоянов. 

"Случаят получи голям обществен отзвук, а и представлява реална опасност за живота и здравето на децата и двете учителки. Затова директорът ст. комисар Йордан Рогачев разпореди незабавното му изясняване - каза Стоянов. - Проверката беше възложена на служители от РУ - Велинград и сектор "Пътна полиция". Установени бяха двете преподавателки от училище във Велинград, които са съпровождали групата от ученици в първи и втори клас. Те бяха призовани в полицейското управление. Съставени са им актове за нарушаване на чл. 180, ал. 1, т. 3 от Закона за движение по пътищата. Колегите влязоха и във връзка с РУО - Пазарджик, откъдето също ни оказаха съдействие." 

Припомняме, че авторът на клипа Филип Каролев снимал интересните за любителите на железниците неща - как автоматичните бариери се спускат, а светлинната сигнализация предупреждава за опасност. Тогава към жп прелеза близо до парк "Клептуза" се приближава група деца. Води ги учителка, която спира преди релсите, оглежда се и им показва с жестове да тичат през линията. Десетина хлапета на бегом пресичат от другата страна, но в този момент другите виждат влака и втрещено спират. В този момент дотичва друга учителка и застава пред тях, за да им попречи да последват другарчетата си.

*Снимка - pz24.info.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?