Следвайте ни

Сградата на Община Септември с нова и модерна визия

Ремонтът ще свали сериозно и разходите за отопление и охлаждане

viber icon

Сградата на общинската администрация в Септември бе тотално реновирана и като визия вече няма нищо общо с това как изглеждаше до преди няколко месеца.  

Средствата за ремонта бяха осигурени по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. („Енергийна ефективност”) чрез министерството на земеделието, а проектът за това беше изработен и спечелен от екипа на предишния кмет Марин Рачев през 2018 г.

Предистория   

Темелите на сегашната сграда на Община Септември са поставени в началото на 90-те години на миналия век, научи "Марица".

До този момент на това място имало паянтови бараки, които били използвани за общински цели.

С времето обаче те били тотално компрометирани, за което помогнал и един силен ураганен вятър, отнесъл покривите им.  

Тогавашната власт взела решение за строеж на сегашната общинска сграда, чието изграждане отнело няколко години. 

Парадоксално обаче общинарите не си направили труда да

узаконят новата постройка. 

Тя не само, че не била въведена в експлоатация, но и липсвала на кадастралния план на Община Септември.

Тези пропуски били установен едва в началото на първия мандат на кмета Марин Рачев, когато архитектите започнали да готвят проект за нейното реновиране.   

 „Реално все едно стартирахме направата на нов архитектурен проект.”, върна се в спомените си строителният директор в администрацията инж. Явор Митев(на снимката)

Така в Септември започнали работата буквално от нулата - с въвеждане на сградата в експлоатация, нанасянето й в плана, процедиране на геодезически заснемания и всичко останало, нужно за последващите съгласувания на проекта, неговото бъдещо одобрение и финансиране. 

Ъпдейт

Ремонтът на общинската сграда по същество започна в края на месец май тази година.

През следващите 6 месеца строително-ремонтните и монтажни работи обхванаха куп дейности - цялостна подмяна на покривната конструкция; саниране на сградата; демонтаж на съществуващата дървена дограма и подмятана ѝ с нова, петкамерна PVC дограма с двоен стъклопакет; изграждане на нова централна отоплително-климатична инсталация и др.

Особено ефектно е новото светлинно лого на общината, което в тъмната част на денонощието се вижда от много далече.

Предвижда се 4-етажната постройка да бъде най-сетне оборудвана и с асансьор, чиято поръчка обаче не попада в обсега на проекта и ще се изпълни отделно от него, съобщиха за "Марица" от строителната дирекция в Общината.  

 

 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?