Следвайте ни

Село остана без храм след калпав ремонт

viber icon

Повече от 12 години в Алеко Константиново няма църква. Не защото няма вярващи и нуждаещи се от Божи дом. А защото единственият храм в селото е ужасяваща руина. От него са останали само съсипани кирпичени стени. Състоянието му е последица от злополучен ремонт, след който остава без покрив и започва да се руши от времето. 

-------

Трийсет семейства преди дни обявиха кампания за възстановяване на храма „Свето Възнесение Христово“ в Алеко Константиново, а оттам излезе наяве и тъжната му история.

Храмът е строен преди 160 години. През 2007 година започва ремонт и реставрация на вече доста съсипаната сграда, разказа Криси Георгиева от Инициативния комитет. Свалени са керемидите от покрива, но когато трябвало той да бъде възстановен, се оказало, че очакваните пари от спонсори не са получени.

Връзка със случилото се имат кметът на селото Васил Методиев, местният свещеник отец Иван, както и роден в селото строителен предприемач. Трудно е обаче да се каже чия е вината за сегашното състояние на Божия дом и дали е само на един човек.

По-важното за хората обаче е, че когато имат потребност да изпълнят християнски ритуал - за хубаво или за лошо, се налага да пътуват до Пазарджик или до някое от съседните села, защото в тяхното няма. Така местни жители сами се заемат с възстановяването на черквата. Всеки помага с каквото може ​- доброволен труд, дарения. И всеки е добре дошъл, казва един от инициаторите - Йордан Малечков.

Някогашното здание е било паметник на културата. При ужасяващата разруха обаче миряните без затруднения получили благословия лично от епископ Яков Константийски да започнат строителни дейности, изработен е и план.

По приблизителни изчисления - само за да се заздрави и завърши сградата, ще са нужни над 70 000 лева, казва Малечков. Отделно ще трябват после за вътрешно измазване, изографисване, окабеляване и т. н.

Макар необходимите пари да не са малко, инициаторите вярват, че скоро с дружни усилия ще си построят отново работещ Божи дом, в който да кръщават и венчават децата си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?