Следвайте ни

„Седмица на отворените врати“ за безплатни прегледи за туберкулоза

viber icon

От 09 до 13 декември 2019 г., от 08.00 ч. до 13.00 ч. ще се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в СБАЛПФЗ Пазарджик, съобщиха от РЗИ. Лекари, извършващи прегледите, са д-р Р. Аврамов – управител на СБАЛПФЗ-Пазарджик, д-р Н. Пенчев и д-р Ст. Михалева.

Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява във връзка с изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Р България за периода 2017 – 2020 г.

Целта на инициативата, е да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, както и да се промотира здравословният начин на живот.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ ще се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, ще се извършват допълнителни прегледи и изследвания. 

Обявяването на седмици за безплатни профилактични прегледи са доказали своята ефективност през годините и допринасят за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряват достъп до здравни грижи.

 

* * * 

По данни на Световната здравна организация, туберкулозата продължава да е едно от водещите заразни заболявания и един от основните проблемите на общественото здравеопазване. 

Туберкулозата е лечима и предотвратима!

През 2018 г. диагностицирани и лекувани от туберкулоза в световен мащаб са 7 милиона души – спрямо 6,4 милиона през 2017 г.

Успехите, постигнати в борбата с туберкулозата и постоянният спад на заболеваемостта са не малки, но въпреки това туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве и не трябва да се подценява.

Данните на СЗО показват, че през 2018 г. регистрираните нови случаи на туберкулоза са 10 милиона, от които 5,7 милиона - мъже, 3,2 милиона - жени и 1,1 милиона – деца. Осем държави представляват 66% от новите случаи: Индия, Китай, Индонезия, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Южна Африка.  През същата година, 1,5 милиона души са починали от туберкулоза. В Световен мащаб смъртността от нея е намаляла с 42% в периода между 2000 г. и 2018 г. , а лечението й е спасило 58 милиона.

 

* * * 

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90% от случаите). Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).

Причинител на болестта
Причинител на болестта е туберкулозният бактерий. Той се отличава със значителна устойчивост във външна среда. Особено дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени помещения, туберкулозният бактерий издържа до 3 г. Туберкулозните бактерии са силно чувствителни на директна слънчева светлина и загиват след 5-10 минути.

Източници и начин на заразяване
Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек. Малка роля, като източници на зараза, имат болните от извънбелодробна туберкулоза.

Проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно-капков път. Храчките на болен от туберкулоза съдържат милиони бактерии. Заразяването става много лесно, когато се намираме в близост с болен, отделящ туберкулозни бактерии при кашлица, кихане или разговор. Заразата може да се пренася и чрез прахта. Възможно е и заразяване по хранителен път - през устата.

Не при всяко попадане на туберкулозни бактерии в организма на човека се развива заболяване. Практически всеки човек се среща с туберкулозни бактерии, но заболяват една малка част от хората. Около 22% от хората, които са били изложени на продължителен контакт с туберкулозната бактерия, се заразяват. От тях само една малка част - около 10%, развиват заболяването на даден етап от живота си. Дали човек ще развие заболяването или не, зависи в голяма степен от естествените съпротивителни сили на организма.

Повечето от хората остават само носители на бактерията и никога не развиват заболяването. При тях, имунната система успява да се справи с туберкулозната бактерия и тя остава в латентен вид в организма, т. нар. латентна туберкулозна инфекция. Такива хора не могат да заразяват с туберкулоза други хора, но биха могли на даден етап, в резултат на влошаване състоянието на имунната система, да развият активна туберкулоза.

Латентната туберкулозна инфекция се установява основно с наличието на хиперергичен кожен туберкулинов тест на Манту, при отсъствието на клинични, микробиологични и лабораторни белези за активност. Лечение при латентната туберкулоза се предприема за да се предотврати развитието на активна туберкулоза в бъдеще. 

Рискови фактори
·                     Непосредствен контакт с болен от туберкулоза

·                     Злоупотреба с алкохол, тютюнопушене

·                     Съпътстващи хронични заболявания

·                     Намалени защитни сили на организма поради различни причини

·                     Пребиваване продължително време в затворени колективи /затворници/

·                     ХИВ позитивни лица

Симптоми на туберкулоза
·                     Кашлица – тя е характерен симптом, особено когато присъщата за пушачите „тютюнджийска кашлица” се променя

·                     Храчки  – с наличие на кръв

·                     Повишена температура – продължително температурно състояние

·                     Нощно изпотяване

·                     Болки в гърдите – засилващи се при дишане и кашлица

·                     Отпадналост и безсилие

·                     Безапетитие

·                     Отслабване на тегло

Понякога болестта може да се развие незабелязано. През този „скрит период” заразата прониква в голям брой хора, които живеят, работят, учат или са в контакт с болния. Новите болни също са източник на зараза и те могат да заразят други. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува.

Профилактиката на заболяването включва

• Имунизация с БЦЖ ваксина 

• Укрепване на имунната система чрез пълноценно хранене, редовно спортуване и закаляване

• Отказ от тютюнопушене и злоупотреба с алкохол

• Отказ от употребата на наркотици

• Поддържане на добра лична и обществена хигиена

• Премахване на източниците на инфекция от обкръжаващата среда

• Консумиране на хранителни продукти (месо, мляко и яйца) след гарантирана термична обработка. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?