Следвайте ни

Съдът очарова Юлия и Катя

Докато едни десетокласници присъстваха на процес, техен връстник седна директно в шефския стол

viber icon
Борислав НАУМОВ, Пазарджишка Марица

Запознайте се с Юлия и Екатерина - десетокласнички от професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик. Дано не ви прозвучи някак парадоксално, но техният подарък за 1 юни - Денят на детето - бе посещение в Съдебната палата. Там, от една страна, ги посрещнаха съвсем като възрастни, въпреки Деня на отворени врати. В случая това означава, че двете момичета и дузината техни съученици от гимназията бяха проверени дали не се опитват да внесат в Дома на Темида хладни и огнестрелни оръжия или други забранени предмети. А и скенерът съвсем недружелюбно свирваше на всяка връзка забравени в джоба ключове.   

Но от друга страна, още във фоайето на Съдебната палата гимназистите получиха подаръци и се почувстваха като деца, които не са забравени на 1 юни. На всеки младеж бе връчена папка с образователни материали, химикалка и... сега е ред на изненадата - благодарствена грамота, че са посетили Съдебната палата. Всяка  бе подписана от председателката на Окръжния съд Елеонора Серафимова и от административния ръководител на Районен съд - Пазарджик, Веселка Златева.

Е, колко му трябва на човек, за да се почувства значим, оценен и дори поласкан. Една грамота за начало и още няколко успокоителни думи след сепването при вида на подсъдим с белезници, конвоиран от униформен служител на "Съдебна охрана".

Сега сигурно очаквате да чуете, че Юлия и Катя са мъжки момичета. Това е шаблон от миналия век, когато на мода бяха жените кранистки и трактористки. Този шаблон е очовечен от една страхотна песен на Ламбо за неговото "мъжко момиче", докато Юлия и Катя не крият, че се чувстват още деца. После се нареждат в колонка, за да влязат в съдебна зала №4, където ще присъстват на истински съдебен процес. Надали се чувстват особено уютно, макар и на пейките за публика, но изведнъж не друг, а прокурорът - след разрешение от съдията - им обяснява разпределението на ролите в съдебната зала и дори конкретния казус. Оказва се, че гимназистите ще присъстват на последното заседание по дело срещу жена, обвинена, че като шофьор е ударила на пешеходна пътека друга жена, след което е напуснала местопроизшествието.  

Това е гледната точка на обвинението, аз съм на мнение, че всичко е било точно обратното, вметва адвокатът на подсъдимата. Така вече е налице нужното количество интрига, за да е сигурно, че гимназистите ще наблюдават с интерес съдебния процес.

Беше наистина много интересно, казва по-късно Юлия, докато чакаме пред залата, за да ни поканят за прочитането на присъдата. Катя споделя, че пледоарията на прокурора е била убедителна и според нея шофьорът е виновен. Юлия се присъединява към мнението на съученичката си. Казват ми, че и в гимназията учат основи на правото, но само по един час седмично, затова разчитат днес да научат и видят повече. После влизат, за да чуят присъдата.

По същото време ученици от гимназия "Иван Аксаков" видяха зала №1 - голямата зала на съда - преобразена и оборудвана като мултимедийна класна стая. Тук младежите присъстваха на една колкото интересна, толкова и полезна за тях лекция на тема: "Колко "лично" е личното онлайн пространство?" или "Една история какво знаят другите за вас".

Преди години в един виц се твърдеше, че при подобна лекция, посветена на секса, лекторите научили много нови неща от учениците. Аналогията е, че днешното дигитално поколение наистина знае изключително много за "мрежата", има свое мнение за "матрицата" и е в състояние без проблем да изпиратства всеки нов филм или видеоигра. Но от друга страна, въпреки възпитателно-покваряващото въздействие на риалитита от типа на "Биг Брадър", младите хора често забравят за личната си безопасност, сърфирайки в интернет. Което правим и ние, като техни родители. Така че общовалидното правило е, че "мрежата" е опасна среда, в която грижата за безопасността на сърфиращите е в ръцете, мишките и клавиатурите на самите сърфиращи.

Тук е по-интересно, отколкото в училище, възкликна спонтанно момче с вид на печен геймър, докато излизаше от лекцията в съдебна зала №1.  

По това време неговият съученик Даниан Георгиев вече се бе разположил в стола на председателката на Окръжен съд-Пазарджик Елеонора Серафимова и стоически понасяше интереса на фоторепортерите и оператора на телевизия "Телекабел". От своя страна Нейна чест Елеонора Серафимова (какво нещо са официалните обръщения, а?) бе седнала на фотьойла срещу бюрото си и разговаряше с учителката на ВРИД председателя Даниан Георгиев.

Ставало е вече дума на страниците на "Пазарджишка Марица" - председателката на Окръжния съд Елеонора Серафимова изключително много държи на възможностите младите хора да се запознават с работата на съда, да го възприемат като институция с отворени врати, а защо не - и като едно добро работно място за вече дипломирани юристи.

Политиката на отворени врати в пазарджишката Съдебна палата не само е факт, но е и с вече тригодишни традиции. Момичетата, с които ви запознахме в началото на този репортаж - Юлия и Катя - приветстват тази откритост и са доволни от посещението си в съда. На практика тази визита се възприема и от гимназистите като професионална ориентация. А това със сигурност е за добро!/ Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?