32

Счупиха прозорци на общински съветнички от Брацигово

След сигнал срещу соларен парк съмненията са, че това е опит за сплашване

Полицията проверява оплакване на общински съветнички от Брацигово за вандалско посегателство срещу техни имоти. То идва след подаден от тях сигнал срещу нередности около проект за соларен парк, затова подозират, че това е опит за сплашване.

Атаката е станала миналата седмица. Тогава били изпочупени прозорец в дома на Костадинка Найденова и стъклопакети в новострояща се сграда, собственост на Мария Мадарова. Двете са членове на постоянната комисия по противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество към Общинския съвет в Брацигово. Наскоро са депозирали сигнал за съмнителни действия на хора от местната власт и частни фирми във връзка с проект за изграждане на соларен парк в местността Грамадите.

Припомняме, че още с обявяването на това намерение в градчето тръгнаха брожения, събира се и подписка сред граждани. Мотивите са няколко. Предвидените за монтиране на фотоволтаици терени са във вододайната зона на града. Намерението да се строи там нарушава Закона за водите, както и Общия устройствен план на Община Брацигово, в който местността Грамадите е „земеделска зона със специален режим“. Специалният режим се налага поради наличието на множество археологически обекти, исторически местности и паметници, наблизо е и манастирът „Св. Троица“. Обектите в тази зона попадат под защитата на Закона за културното наследство, те са недвижими културни ценности. В съседство са други две местности, през които минават каменни средновековни пътища, подпорни зидове, има мостове, чешми, ниви, ливади, вековни дървета - природни ресурси и културни пластове от преди 200 години. Освен това е предвидено соларните паркове да се строят от частни фирми на общински терени с отстъпено право на строеж, което поражда съмнения, че така се пропуска възможността Брацигово да развива самостоятелна политика за енергийна независимост, като дава тази дейност в ръцете на частници.

По сигнала за изпочупените прозорци е образувано досъдебно производство. Полицията е снела показания и от двете съветнички, като засега не може да се каже дали става дума за вандализъм, или сплашване. Със случая е запознат и областният управител Андрей Гечев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата