32

Съветник твърди, че Петър Куленски е нелегитимен като кмет

С нови политически страсти започна Страстната седмица в Пазарджик. Съветникът Благо Солов заведе поредно дело пред Административния съд, а в жалбата си твърди, че изборът на Петър Куленски за кмет на общината бил нелегитимен.

Солов всъщност атакува заповед на градоначалника, с която в общината са сформирани 145 секции за предстоящите избори за български и европейски парламент. Преди това съветникът е обжалвал заповедта и пред областния управител Валентина Кайтазова, която обаче я потвърждава. А съдебният процес се води именно срещу Кайтазова.

Съветникът твърди, че заповедта била нищожна, тъй като не била издадена от компетентен орган. Той се позовава на решение на Общинската избирателна комисия от 17 септември м. г., решения на Административния съд в Пазарджик и тълкувателни решения на Върховния административен съд. Посочва, че по Изборния кодекс резултатите от вот може да бъдат оспорени в 7-дневен срок. Но допълва, че извън случаите на оспорване на изборните резултати нито в законите, нито в тълкувателната практика на ВАС се изключва възможността за упражняване на контрол в друго административно или съдебно производство, ако това е от значение за уважение или отхвърляне на възражение за нищожност на обжалваем акт.

По-нататък Солов пише още, че счита издадената заповед за нищожна, тъй като била подписана от лице, което не разполага със съответните правомощия. Нищожни, по думите му, били и решения на Общинската избирателна комисия за избор на кмет на община и за регистрация на листата на ПП-ДБ, взети на базата на друго нищожно решение - за регистрация на коалицията за участие във вота.

В случая ключова е датата. Припомняме, че в навечерието на местните избори ПП-ДБ оспори числеността на Общинската избирателна комисия, която бе съкратена от 13 на 11 членове, като ГЕРБ и ДПС изгубиха по един свой представител. Два дни по-късно пък Солов, тогава кандидат за кмет, атакува всички решения, взети на 17 септември от 13-членния състав, като поиска обявяването им за нищожни. Протест по този повод подаде и Окръжната прокуратура. ЦИК обаче се произнесе, че е достатъчно вече взетите решения да бъдат разгледани и препотвърдени от новия 11-членен състав.

В съдебната зала главният юрисконсулт на Областната администрация Мария Ангелиева заяви, че жалбата на Солов е неоснователна и недопустима. Тя припомни, че той е имал право в рамките на предвидения от закона 3-дневен срок да обжалва цитираните от него решения. А в случая преследва цел, която е недопустима от закона – чрез обжалване на заповед за избирателните секции за предстоящите избори. Юристката припомни, че има определение на Административния съд в Пазарджик, който се е произнесъл за законосъобразността на оспорваните заповеди и е оставил без разглеждане протеста на прокуратурата срещу тях. 

Адвокатката на Община Пазарджик Галя Старева също бе категорична, че заповедта за образуване на секции е издадена от компетентен орган. И припомни, че на същия ден, когато е постановено решението на ВАС за състава на ОИК и броя на нейните членове - 15 септември 2023 година - ЦИК е изпратила писмо до ОИК с указание тя да продължи да изпълнява правомощията си без да се прекъсва процеса по регистрацията.

Още на първото си заседание по казуса Административният съд отхвърли жалбата. Решението е окончателно, тъй като делото е едноинстанционно. Благо Солов трябва да заплати 100 лева за държавни такси и 1200 лева за разноски по делото - адвокатски хонорар на ответната страна.

По-изненадващо в случая е, че Солов прави пореден остър завой. Именно той бе един от седмината кандидати за кметското кресло, отпаднали на първи тур, които заявиха подкрепата си за Петър Куленски. На балотажа той спечели убедителна преднина (близо 54% от гласовете) пред опонента си Тодор Попов и стана новият кмет на Пазарджик. 

Все още не може да се каже категорично каква е истинската причина за новите политически страсти, влезли в съдебна зала точно в началото на Страстната седмица. Нито каква е целта на атаката срещу новия кмет на Пазарджик Петър Куленски.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?