Следвайте ни

Съветник от БЗНС: Паметник на атентатор в центъра е срам за Пазарджик

Димитър Петков твърди, че на мемориала срещу Бялата къща срещу старата автогара в Пазарджик е изобразен Петър Абаджиев - извършителят на най-кървавия атентат в историята ни - този в църквата "Света Неделя" през 1925 година.

viber icon

Димитър Петков твърди, че на мемориала срещу Бялата къща срещу старата автогара в Пазарджик е изобразен Петър Абаджиев - извършителят на най-кървавия атентат в историята ни - този в църквата "Света Неделя" през 1925 година. 

-------------

За втори път общинският съветник от БЗНС Димитър Петков внася в градския парламент предложение да бъде премахнат или поне преместен паметникът на Петър Абаджиев, който се издига в зелената площ пред Бялата къща срещу старата автогара. Искането предстои да бъде гледано отново, след като през 2016 година предизвика бурни спорове както в Пленарната зала, така и в средите на историците, не беше прието. Вместо това бе сформирана комисия към Общинския съвет, която да реши как да бъдат пренаредени паметниците в града.

Сегашното предложение до голяма степен приповтаря първото. Димитър Петков не приема версията, че всъщност мемориалът увековечава загинал край Белово партизанин, който се е казвал Петър Димитров Стратиев. Той е известен и с прозвището Сергей, но няма данни по каква причина е записан с фамилията Абаджиев. Имената на атентатора от църквата "Св. Неделя" са Петър Филипов Абаджиев и той няма нищо общо с Пазарджик.

"Важното е, че на този паметник е изписано името на атентатор, подчертава Петков. Съвсем целенасочено тогавашната власт в тогавашните условия се е опитала да запази в паметта на поколенията именно терориста - в това нямам съмнения. По този начин стремежът е бил да се увековечи злото дело на Абаджиев, който е бил натоварен да извърши най-кръвопролитния атентат в историята на страната ни - този в църквата "Света Неделя". Той и партизанинът са две различни личности и това го пише във всички хроники от онова време. Така че целенасочено е търсен ефектът на името на Петър Абаджиев. Смятам, че е срамно и недопустимо в града ни, и то в централната част, да има паметник на терорист".

Според съветника на това място е по-подходящо да се премести бюстът на Ованес Съваджъян, останал в историята като Спасителя на Пазарджик, който с хитрост осуетява опожаряването на града при изтеглянето на турските войски. В момента той се намира на едноименната улица, върху пешеходния плочник без никакво подобаващо архитектурно оформление, а зад него са магазин за дрехи втора употреба и кебапчийница.

Петков предлага паметникът на Абаджиев да не бъде унищожаван, а преместен в местността Писковец, където има и други мемориали на партизани, и може да се обособи зона на паметниците от тоталитаризма.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ивайло

10.02.2020 | 19:41

Най на края един достоен Мъж в този пропит от комунизъм и милиционерщина град да изкаже гражданска позиция.

Отговори
5 7

Антигерберис

11.02.2020 | 08:34

Този ,достоне "според теб е забравил кой УБИ Ал.Стамболийски

Отговори
3 3

Земеделец

17.02.2020 | 06:46

БЗНС помни кой изби хиляди земеделци след 9 септември. Димитър Петков е прав, че този паметник е на атентатор и той разделя обществото.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?