Следвайте ни

Съученици на Росица Малинова търсят помощ от депутати

viber icon

Съученици на 22-годишната Росица Малинова от Пазарджик, която страда от тежко заболяване, а й е отказано лечение с финансиране от държавата, поискаха разговор с народните представители от своя избирателен район. Срещата ще бъде проведена виртуално в платформата zoom.
Младежите искат да поставят пред депутатите проблемите, с които се сблъсква не само младата жена, оставена на произвола, но и много други български пациенти. Те очакват не само съдействие за лечението на Росица, но и законодателни промени, така че да няма повече пациенти, лутащи се в лабиринтите на бюрократщината и получаващи отказ на финансиране на животоспасяваща терапия.
Младата пазарджиклийка е с муковисцидоза от дете. Състоянието й е добро, докато получава от НЗОК скъпоструващите медикаменти, които я поддържат. След като навършва пълнолетие обаче се оказва, че такова лечение държавата е предвидила само за децата. А 22-годишните явно са прекалено възрастни, за да имат право да се лекуват и да живеят. Същевременно лекарствата не само са твърде скъпи за повечето български семейства, но и не се продават свободно в аптеките. Момичето се нуждае и от белодробна трансплантация, която може да бъде извършена само в чужбина. За нея също й е отказано финансиране – по линия на бившия вече Фонд за лечение на деца такива средства били предвидени само за до 18-годишните пациенти.
Росица е писала писма до Министерството на здравеопазването за административния пропуск, поставящ на карта много човешки съдби. До момента обаче няма отговор.
Междувременно нейни близки инициираха кампания за набиране на пари за лечението й.
Банковата сметка, по която всеки може да направи дарение за спасяването на един млад живот, е:
Обединена българска банкa 
IBAN: BG95UBBS80021061211140 
BIC: UBBSBGSF 
Титуляр: Росица Темелкова Малинова 
Основание: За Роси

А ето и писмото на младите хора, адресирано то деветимата народни представители от Пазарджишки избирателен район:

ДО

Г-ЖА ДАНИЕЛА МАЛЕШКОВА

НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ 

ПП ГЕРБ


Г-ЖА ДЕСИСЛАВА ТОДОРОВА

НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ 

ПП ГЕРБ


Г-ЖА ДЕСИСЛАВА КОСТАДИНОВА

НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ 

ПП ГЕРБ

 

Г- Н ДИМИТЪР ГЕЧЕВ

НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ 

ПП ГЕРБ

 

Г-ЖА НАДЯ КЛИСУРСКА

НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ

ПП БСП за БЪЛГАРИЯ


Г-ЖА ПОЛИНА ШИШКОВА

НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ

ПП БСП за БЪЛГАРИЯ

 

Г-Н ГЕОРГИ ВЕРГИЕВ

НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ

ПП БСП за БЪЛГАРИЯ

 

Г-Н СЕРГЕЙ КИЧИКОВ

НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ

ПП ДПС

 

Г-Н СТАНИСЛАВ СТАНИЛОВ

НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ 

ПП „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ“

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

В качеството Ви на избрани народни представители от 13 МИР – Пазарджик, чрез пропорционалната избирателна система и положената от Вас клетва по чл. 76 от Конституцията, като Ваши избиратели Ви каним на среща на 14 декември 2020 г., от 10.00 часа в платформа zoom., на която да представим нашите искания касаещи в частност случая на  22-годишната ни съученичка Росица Малинова, но и на други български граждани с подобни казуси и да поискаме Вашето съдействие. 

Наясно сме, че според изискването на чл.67 от Конституцията, не сте народни представители само на своите избиратели, а и на целия народ. 

Научени сме, че съгласно чл.84, т.1, чл. 87, ал.1 и чл.90 от Конституцията на Република България и разделението на властите в демократичните общества, законодателните промени са вменени на Народното събрание, в които Вие сте наши представители.

Като граждани на Република България и записаното в чл.52, ал.3 от Българската Конституция, настояваме:

1.     Да се предприемат от Вас необходимите по закон законодателни инициативи за отстраняване на нормативния пропуск, ако наистина има такъв, касаещ заплащането на диетични храни за специални медицински цели и лекарства при лечението на лица над 18 години, като в случая на нашата съученичка и приятелка 22-годишната Росица Малинова от Пазарджик, която е със заболяване Кистозна фиброза (муковисцидоза).

2.     Да поемете личен ангажимент за решаване на казуса на съученичката ни Росица Малинова. 

3.     Да ни съдействате за среща с председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. 

Надяваме се решаването на конкретния казус да донесе надежда за живот в България и за други  пациенти, в подобни животозастрашаващи  ситуации. През януари тази година в медиите се появи информация за намерение за промяна на Наредба № 2 от 27 март 2019 г. за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане, по подобен казус на 20 – годишно момиче от Добрич, но към настоящия момент това не е факт.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

До навършване на 18 години Роси е ползвала част от необходимите за поддържане на функцията на белите дробове медикаменти, но след това се налага тя и семейството й да се справят сами. Днес те вече не са сами и имат подкрепата ни. Надяваме се да ;получат и Вашата!

Въпросът ни към Вас и към хората, овластени от нас и от които зависи Роси да получи терапия, и най-накрая да се придвижи трансплантацията й е: Защо българската държава е решила, че част от българските граждани могат да живеят само 18 години?. 

Наясно сме, че към настоящия момент, съгласно Наредба № 2 от 27 март 2019 г. за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1а и 3 от Закона за здравето, НЗОК заплаща за деца лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. След като те навършат 18-годишна възраст, няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на НЗОК. 

Съгласно чл. 6, т. 9 от Наредбата за лица над 18 години не се заплаща за  закупуване на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Изключение е направено само по отношение на децата с онкологични и онкохематологични заболявания, с чл. 82, ал. 3 от Закона за здравето,“Лечението за онкологични и онкохематологични заболявания, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, продължава да се заплаща и след навършването на тази възраст до приключване на лечението.”

Така, в случаите на заплащане за лечение на заболявания по реда на Наредбата, при навършване на 18-годишна възраст от пациента, същото се преустановява за редица заболявания и липсва алтернатива за заплащането им с публични средства. Налице е липса на правна уредба.

Очакваме да се включите и да приемете предложението ни за среща на 14 декември 2020 г., 10,00 часа в платформа zoom, защото здравето и живота на всеки български гражданин са висша ценност за нас и подкрепяйки Роси от Пазарджик, ние подкрепяме всеки нуждаещ се от лечение в собствената ни държава.

 

С уважение,

Гергана Николова, на 22 години

Станислава Янева, на 22 години

Стилян Чавдаров, на 22 години

Кристиян Димитров, на 22 години, 

13 МИР – Пазарджик

08.12.2020 г.

 

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?