Следвайте ни

Сашка Целева: До дни се надяваме да възстановим дигите на река Малка Мътница

Няма опасност за хората, нито за подстанцията, осигуряваща тока на общините Велинград и Ракитово, уверява управителката на "Напоителни системи"

viber icon

Няма опасност за хората, нито за подстанцията, осигуряваща тока на общините Велинград и Ракитово, уверява управителката на "Напоителни системи" - клон "Тополница" Сашка Целева, потърсена за повече информация след преливането на река Малка Мътница преди дни и новината от днес, че се налага удължаване на обявеното бедствено положение. Припомняме, че при започналото контролирано изпускане на водите от язовир "Малка Мътница" първоначално се скъса дига и бяха залети земеделски земи с риск водата да стигне и до близката подстанция. Снощи се е скъсала още една дига, съобщи още Сашка Целева. Наред с това се очакват обилни дъждове, а и се налага изпускането на язовира да продължи, така че се очакват трудности.

Екипи на "Напоителни системи" работят на място за отстраняване на пораженията. На терен са два багера, един от които работи в самото корито на реката. Отделно работници с резачки разчистват пътя им до проблемните участъци. Дъждовното време е довело до известни затруднения. Земята е кална, машините затъват, когато вали обилно, се налага и работниците с резачките да се скрият. В същото време не може да се спре и изпускането на води от язовира, който е пълен до 80% от обема си, а те изтичат през коритото на река Малка Мътница.

"Въпреки това напредваме и се надявам до десетина дни да успеем да стабилизираме дигите", допълни управителката на "Напоителни системи".

Припомняме, че днес от Община Велинград обявиха удължаване на обявеното бедствено положение до 12:00 часа на 14 май заради очакваното влошаване на времето в тази част на Родопите и обилните дъждове през следващите дни. Според информацията на Националния институт по метеорология и хидрология, количествата на валежите могат да достигнат до 25-35 л/кв.м. За област Пазарджик е обявен „жълт” код, мотивират се от кметството. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?