32

Със събор поклонение на Оборище ще бъде почетена 148-ата година от Априлското въстание

Национален събор поклонение по повод 148 години от избухването на Априлското въстание ще се проведе днес в историческата местност Оборище над Панагюрище, където през 1876 година е взето съдбовното решение за последвалата борба за освобождение.

Днешното събитие е заключителната част от тържествата, посветени на Априлската епопея.

На този ден стотици българи от страната се събират, за да отдадат почит пред паметника на Априлци в местността, където първите български народни представители вземат съдбоносното решение да въстанат срещу Османската империя.

Тържественото слово ще произнесе заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

Програмата ще започне от 11:30 часа пред паметника на първите български народни представители с благодарствен молебен, след което пред мемориала ще бъдат положени венци и цветя. По традиция в церемонията участва специализираният ученически батальон "Васил Левски".

Честването ще завърши с фолклорен концерт пред хижа "Оборище".

Кулминацията на празненствата беше вчера в центъра на Панагюрище с тържествен национален митинг-заря. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествената заря-проверка участваха представителните роти на Асеновградския гарнизон.

На честването присъстваха заместник придседателят на Нородното събрание Росица Кирова, народни представители, членове на Европейския парламент, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова, кметове на общини, висши военни много граждани и гости на Панагюрище.
 
Росица Кирова отбеляза, че в историята на всеки народ има паметни, преломни събития, които по думите на Левски „обръщат времето”, и в българската история такова събитие е Априлското въстание. То накара Европа за пръв път да застане с мощен глас в защита на българска национална кауза, подчерта заместник-председателят на парламента. Подвигът и делото на априлци трябва да бъдат следвани и ще останат завинаги мерило за зрелостта на българския народ, за героизъм, саможертва и мъжество, но най-вече за безпределна любов към Отечеството, допълни Росица Кирова.
 
Слово произнесе и временно изпълняващият длъжността кмет на Община Панагюрище Петър Каменски.

„Април 1876 г. винаги ще ни напомня за високата цена на нашата свобода - изстрадана и платена с живота на хиляди българи.

Историческата съдба отрежда на Панагюрище да бъде център на борбата  в IV революционен окръг. Както пише летописецът,  градът се превръща в „кратера на димящия се вулкан”.

Днес, в дните на 148-та годишнина от славната Априлска епопея, ние за пореден път скланяме глава пред смайващия героизъм на предците си и се опитваме да преоткрием и преосмислим свободата като висша ценност.

Днес ние отново се прекланяме пред всички загинали за нашата свобода и с вяра в силата на българските дух и енергия гледаме напред. Нека работим вдъхновено и с постоянство, нека всички – независимо от политическите си убеждения - намерим сили  и да поставим България над всичко, за да пребъде тя през вековете!“ - каза в словото си Петър Каменски.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?