32

Санират читалището в Карабунар, оборудват го с фотоволтаици

Народно читалище ”Възраждане - 1926” в село Карабунар ще бъде санирано, а нуждите му от електрическа енергия за напред ще се гарантират от собствена фотоволтаична електроцентрала. Тя ще бъде с мощност 29,70 kW, изцяло за собствени нужди, без присъединяване към разпределителната мрежа и ще се монтира върху покрива на сградата.

В присъствието на председателят на читалищното настоятелство и кмет на Карабунар Иван Каменарски, кметът на Община Септември Васка Рачева подписа договора с финансиращия орган.

"Основната цел на проекта е свързана с реконструкцията на сградата и въвеждане на енергоспестяващи мерки, чрез: основен ремонт на ограждащите конструкции, елементи, ОВиК, електро инсталациите и покрива, топлоизолиране и изпълнение на нова силиконова мазилка по фасадите, подмяна на фасадната дограма с нова PVC таква. И още: подмяна на фасадните врати с нови алуминиеви, цялостен ремонт на покрива с нова хидроизолация, подмяна на съществуващите улуци и водосточни тръби с нови, нова мълниезащитна инсталация, подмяна на всички обшивки по покрива и стрехи с нови от поцинкована ламарина, ремонт на съществуващата ОВиК система за отопление и климатизация, ремонт на електро инсталация и подмяна на осветителни тела.", сподели директорът на дирекция "Управление на проекти" - Ива Дачева.

"Новата фотоволтаична електроцентрала няма да връща енергия към електроснабдителната система. Това се подсигурява чрез устройство за мониторинг и управление, което извършва активно регулиране на инверторите спрямо моментното потребление на електроенергия. То не позволява те да произвеждат по-голяма мощност от консумираната от обекта, т.е. при занижена консумация, устройството ограничава произвежданата мощност от ФЕЦ до покриване на собствените електроенергийни нужди на обекта.", допълни от своя страна Кирил Герасимов, началник на отдел "АТУ" към общинска администрация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?