Следвайте ни

Само около 1000 са против повишаването на местните налози

viber icon

Малко над 1000 човека са се обявили против подготвяното от Община Пазарджик повишаване на редица местни данъци и такси. Толкова са включилите се в подписката и петицията, пуснати по този повод от граждани преди няколко дни.

--------------

Един от инициаторите - Димитър Стоилов, не скри разочарованието си от пасивността на пазарджиклии и определи резултатите като изключително незадоволителни.

"Започвам да си мисля, че ние като едно малко огледало на държавата всъщност заслужаваме това повишение на такса „смет“ и данъка за автомобилите", написа младежът, известен в социалните мрежи с псевдонима Ди Пенати.

"Приканвам Ви отново да споделите на Вашите стени във Фейсбук петицията. Споделяйте и в останалите групи, които са свързани с нашия град - Пазарджик! Ако ние не успеем да съберем поне 5000 подписа, то нека кметът Тодор Попов да увеличи всички данъци не 3 години с по 33%, а всяка година с по 100%!, възмущава се Ди Пенати. До момента петицията е подкрепена от около 600 човека. Няма актуални данни за това как върви подписката на хартия, тъй като там имената се събират от повече хора и на различни места.

Акцията ще продължи до 24 ноември, когато предстои общественото обсъждане на една от наредбите, предвиждащи поскъпване на таксата за битови отпадъци. След публикуването на други две, с които пък се регламентира увеличение и за данъка за автомобилите, както и в цените на много от административните услуги (техните обсъждания са насрочени за 9 и 10 декември), обръщението в петицията бе допълнено, но организаторите засега не са обявили дали ще продължат събирането на подкрепа и след тази дата. Намеренията им са да внесат подписката и петицията в Общинския съвет с настояване съветниците да гласуват против проектите за промени в трите наредби. Очаква се това да стане на сесията в края на този месец.

Както се очакваше, инициативата бе посрещната с бурна реакция, но основно в социалните мрежи. Много от потребителите коментират, че по принцип такова поскъпване е неоправдано заради незадоволителното качество на предоставяните срещу парите на данъкоплатеца услуги и общински дейности. Други изтъкват като мотив ниските доходи на гражданите - средната заплата реално е около 700 лева, а при 300 лева пенсия скок на такса смет с 25-30 лева на година е висок. Трети пък донякъде приемат мотивите на кмета, изложени в предложенията му до Общинския съвет, но отбелязват, че да се оскъпяват неизбежни плащания като местните налози по време на такава криза е липса на загриженост към затрудненията, в които изпада обикновеният човек.

Заради ограничителните мерки, а и заради ангажиментите си организаторите се въздържат да организират пунктове на открито за хартиената подписка. Тя се събира от доброволци, като на финала всички бланки ще бъдат събрани и ще бъдат обявени обобщените резултати.

Част от общинските съветници обявиха, че ще гласуват против намеренията за увеличаване на налози, като Атанас Шопов дори излезе с коментар, че кметът може да предложи промени, но от съветниците зависи дали то ще бъде прието, и всеки от тях носи своята отговорност.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?