Следвайте ни

Само 1 ковид зона е разкрита в Пазарджишко - в МЦ-Септември

viber icon

Само една ковид зона е разкрита в Пазарджишко до момента - в Медицински център - Септември, показа справка на "Марица". В цялата страна за момента са не повече от 30, а плановете на Министерството на здравеопазването са до 2 седмици да се увеличат до общо 150. Идеята е там да се лекуват заболели от COVID-19, без да влизат в болница.

За да подпомогне този процес, държавното ведомство предложи подкрепа - всеки медицински или диагностично-консултативен център, разкрил ковид зона, има право на помощ до 50 000 лева в апаратура и оборудване: подвижни рентгенови апарати или друга медицинска техника. Отделно министерството осигурява за всяка ковид зона безплатно по 30 апарата за измерване на пулс и кислородна сатурация, които може да предоставя за ползване от пациенти с Covid-19 в домашни условия за времето на провеждане на амбулаторното лечение. Мониторирането на кислородната сатурация е сред най-важните показатели за контрол на тежестта на протичането на заболяването и преценка за необходимостта от хоспитализация.

Въпреки това обаче няма много желаещи сред здравните заведения за разкриване на ковид зони. Кандидатите трябва да отговарят на определени критерии на НЗОК, които по принцип тези в нашата област покриват. Но не това и не оборудването се оказват проблемът, а липсата на персонал, когото да пренасочат към зоната със съмнителни за заразяване с коронавирус. Медицинските специалисти все така не стигат и без това пренасочване.

По данни на Министерството на здравеопазването, в Пазарджишко има 11 работещи медицински центъра и още пет диагностично-консултативни. До днес нито един освен този в Септември не е подал документи за разкриване на ковид зона.

Същевременно заболеваемостта в региона остава висока, макар да не е нараснала от миналата седмица, когато навлязохме в т.нар. червена зона. Между 20-30 процента от положителните са хора, които си правят тестове по повод предстоящи пътувания зад граница, без да имат симптоми. Което пък дава повод на здравни експерти да припомнят, че е наложително да се спазват поне основните противоепидемични мерки - дистанция, дезинфекция и носене на маска.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?