Следвайте ни

Съдебните спорове около площадката за отпадъци над Синитово продължават

Магистрати провериха има ли карстов извор на мястото, където ще се депонира боклукът

viber icon

Административни магистрати от Пазарджик се качиха на Бесапарските ридове, за да огледат лично мястото, където инвеститор иска да прави площадка за неопасни отпадъци, за да се уверят с очите си има или няма там карстов извор, както и съществуват ли рискове от увреждане на природата. Необичайното „изнесено заседание“ е част от поредното дело по този повод. То е по жалби на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Сдружение с нестопанска цел „Еко Синитово“ и Сдружение за аграрни и екологични проекти – ГЕО“ срещу издаденото от директора на РИОСВ разрешение за обекта, без да е правена Оценка за въздействие на околната среда. Като ответник е конституиран и инвеститорът – „Солар парк Тракия“ ЕООД.

Огледът на място бе направен по настояване на жалбоподателите, а при пристигането си в Синитово магистратите и експертите бяха посрещнати от масов протест, вувузели и български трибагреници, както и с искане да бъде защитено правото им да живеят в чиста и здравословна среда.

„Неопасни отпадъци за нас е много общо понятие, коментира кметът на селото Борислав Алексиев. Хората с мирен митинг изразиха гражданската си позиция – че не са съгласни с изграждането на това сметище“.

Той припомня, че на проведения заедно с местните избори референдум синитовци категорично са заявили, че не желаят нито отпадъци, нито кариера за добив на мрамор край домовете си. След провеждането му той беше обжалван от областния управител и заради неспазен срок резултатите бяха обявени за нелегитимни. Референдумът е проведен на 39-тия ден от обявяването на решение то на Общинския съвет, а по Законоа за прякото участие на граждани в местното самоуправление се изисква това да стане поне на 45-тия. Въпреки по-краткото време за кампания хората масово отидоха до урните, като от близо 1000 гласоподаватели на пръсти се броят подкрепилите двете инвестиционни намерения.

„Недопустимо е над 1 милион тона отпадъци да се депонират в частен имот без ОВОС, категоричен е председателят на „Еко Синитово“ Йордан Кръстанов. Нашето искане е елементарно – нещата са се огледат стриктно. Там има карстов извор и съдиите го видяха с очите си, а карстовите извори са под защита от екозаконодателството на ЕС. Самата местност Бесапарски ридове е защитена, в нея има уникални растителни и животински видове. Затова и ни разрешиха да приложим по делото исканата от нас експертиза. Тя трябва да каже както точно какъв е изворът, подлежи ли на специална защита. Не е маловажно, че този извор и малка чешмичка са единствените места, откъдето дивите животни местност могат да пият вода. Референдумът беше категоричен, всичко останало са юридически трикове, с които се опитват да прокарат проекта. Ако се стигне дотам, пак ще проведем референдум и резултатите ще са същите“.

„Спазени са всички изисквания по закон за такъв тип обекти, каза директорът на РИОСВ Костадин Гешев. Процедурите са така разписани, че за бизнеса да е възможно най-просто и лесно. Аз нямам право да ги усложнявам. Спазвам правилата. Разбирам и хората, които искат това да не се случи. Но е добре да се поинтересуват повече. Над 20 страници е преценката ми за необходимостта от ОВОС. Разгледани са всички фактори, компоненти на околната среда, доколко може да навреди и доколко е полезна такава инвестиция. Ако имах и минимално съмнение, че има вероятност тя да нанесе щети на природата, не бих издал такова решение“.

А борбата на синитовци продължава, при това – на повече от един фронт. Междувременно от ВАС са върнали и делото по жалба на областния управител за разглеждане от друг състав на Административния съд.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?