Съдебен прецедент: Отказват да впишат жена като баща на дъщеря й

Българка е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказ на ведомството да издаде акт за раждане на детето й, а тя да бъде вписана като баща в документа. Жената живее с американка, която е биологична майка на дъщеричката им.

В жалбата си до Административния съд панагюрката пише, че от 2007 година живее в САЩ, където има законен брак с американка. Дъщеричката им, родена през 2019 година, има издаден в Чикаго акт за раждане, в който щатската гражданка фигурира като майка, а българката - като "баща/лице, съвместно упражняващо родителски права". ​Тя настоява ​да бъде издадено удостоверение за раждане със същите данни, защото без него момиченцето би имало ред административни проблеми, няма да бъде признато за български гражданин и  неин законен наследник, няма да може да упражнява бъдещи наследствени и имуществени права.

От Община Панагюрище обаче отказват, като сочат, че в Семейния кодекс е регламентиран като законен бракът между хора от различен пол - мъж и жена. И не е предвидено в акт за раждане да бъдат вписвани две майки или двама бащи. От Административния съд потвърждават, че отказът е правилен, като изтъкват същите мотиви. 

Припомняме, че преди време пак Административният съд гледа подобно дело, също за еднополова двойка от датчанка и ​пазарджиклийка. ​Българката обаче бе биологична майка на момченцето, а първоначалното им искане беше да впишат датчанката като баща. След двегодишни спорове се стигна до компромис - беше издаден акт само с данни за майката и празна графа за бащата.

В случая с панагюрката обаче и този вариант е неприложим, тъй като майка е американката, както е отразено и в щатските документи. Случаят е без прецедент в досегашната съдебна практика, коментират юристи. Имало е и предишни дела на еднополови двойки, искащи да регистрират децата си както позволява чуждестранно законодателство и за много от казусите са намерени някакви решения. Но за пръв път жена иска да бъде вписана като баща.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Виктор

Виктор

28.01.2021 | 18:47

Какво се тръшка тая. Като не може детето да бъде наследник по закон, да направи завещание, дарение и т.н. И това тя го знае много добре щом е водила дела, ама нали трябва шум да се вдигне. Ай сиктир.

Отговори
1 0
USA

USA

28.01.2021 | 00:04

Трябва всички организацийки и обединения на база "пол" какъвто и да е той да се забранят.

Отговори
4 3
бай Стамат

бай Стамат

27.01.2021 | 20:45

Никакъв прецедент не е това! Напълно нормална реакция и решение на съда. Няк'ва патка решила да се направи на много голямата работа. Да, ама няма п*шка.

Отговори
12 2
Истанбулска конвенция а

Истанбулска конвенция а

27.01.2021 | 17:04

Браво на съда! Гледам тука 2-3 педалчета вече са активни и не им харесват коментарите ни....Ама им казвам директно : МАМЕНЦЕТО ВИ СБЪРКАНОШЕЕБЕМ! Бъркайте си по п.утките в Америка! Тука сме нормални хора, каквито Бог ни е създал - мъже и жени! Из-вратеняците вън от държавата ни!

Отговори
18 3
Силвия

Силвия

27.01.2021 | 18:40

Браво! Като не им харесва да се махат! В БГ има майка и баща както природата ни е създала!

Отговори
16 2
А пък аз на мястото на съда

А пък аз на мястото на съда

27.01.2021 | 16:34

Щях да я впиша като леля.

Отговори
7 3
дада

дада

27.01.2021 | 15:20

Ако съм на съда на мястото такава глоба ще й трясна че ще се чуди къде да се навре и да се извинява за подигравката.Такива изро-ди трябва моментално да им се режат крилата защото другите подобни изро-ди като тях сън не спят да намерят пукнатина в правосъдието в България и стой та гледай,.Да бъде глобена най малко 10 000 лв и отделно за разноските по делото

Отговори
24 4
Майна

Майна

27.01.2021 | 15:17

Тази отре=пка да си изкара Х-У-Я пред съдиите и да докаже че може да бъде и че е БАЩА....Когато докаже това чрез полови белези че е МЪЖ,,тогава да иска...За подобно поведение трябва да полежи поне 2 години в затвора в Пазарджик че се подиграва с Българския съд да отрезнее малко..Това да не би да й е проклетата ко.чина наречена САЩ..Тази МЪ=РША и БОК=ЛУК за каква се мисли

Отговори
26 4
Аман от т-ъпанари

Аман от т-ъпанари

27.01.2021 | 15:14

Аман от пед-али, ле-сби-йки и прочее бокл-уци! България засега поне не е джендърска кочина като САЩ! Има поне 3 варианта да направи детето свой наследник, какво се пъне с ле-сбийските си номера??? Искат да създадат прецедент, та после всеки п-едал и лес-бийка да извива ръцете на съда! Мама им деба извратеняците!

Отговори
26 4
345

345

27.01.2021 | 15:21

Смятай че този случай веднага ще бъде докладван на мумията нанси пелоси срещу българия. Такива ще са приоритетите на деменцията бай-дън

Отговори
26 2
Пфу

Пфу

27.01.2021 | 17:07

Нанси пелоси и да си го начука сама...че ме е гнус от нея и няма да се прежалвам.

Отговори
14 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?