Следвайте ни

Съдебен прецедент: Отказват да впишат жена като баща на дъщеря й

viber icon

Българка е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказ на ведомството да издаде акт за раждане на детето й, а тя да бъде вписана като баща в документа. Жената живее с американка, която е биологична майка на дъщеричката им.

В жалбата си до Административния съд панагюрката пише, че от 2007 година живее в САЩ, където има законен брак с американка. Дъщеричката им, родена през 2019 година, има издаден в Чикаго акт за раждане, в който щатската гражданка фигурира като майка, а българката - като "баща/лице, съвместно упражняващо родителски права". ​Тя настоява ​да бъде издадено удостоверение за раждане със същите данни, защото без него момиченцето би имало ред административни проблеми, няма да бъде признато за български гражданин и  неин законен наследник, няма да може да упражнява бъдещи наследствени и имуществени права.

От Община Панагюрище обаче отказват, като сочат, че в Семейния кодекс е регламентиран като законен бракът между хора от различен пол - мъж и жена. И не е предвидено в акт за раждане да бъдат вписвани две майки или двама бащи. От Административния съд потвърждават, че отказът е правилен, като изтъкват същите мотиви. 

Припомняме, че преди време пак Административният съд гледа подобно дело, също за еднополова двойка от датчанка и ​пазарджиклийка. ​Българката обаче бе биологична майка на момченцето, а първоначалното им искане беше да впишат датчанката като баща. След двегодишни спорове се стигна до компромис - беше издаден акт само с данни за майката и празна графа за бащата.

В случая с панагюрката обаче и този вариант е неприложим, тъй като майка е американката, както е отразено и в щатските документи. Случаят е без прецедент в досегашната съдебна практика, коментират юристи. Имало е и предишни дела на еднополови двойки, искащи да регистрират децата си както позволява чуждестранно законодателство и за много от казусите са намерени някакви решения. Но за пръв път жена иска да бъде вписана като баща.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Виктор

Виктор

28.01.2021 | 18:47

Какво се тръшка тая. Като не може детето да бъде наследник по закон, да направи завещание, дарение и т.н. И това тя го знае много добре щом е водила дела, ама нали трябва шум да се вдигне. Ай сиктир.

Отговори
1 0
USA

USA

28.01.2021 | 00:04

Трябва всички организацийки и обединения на база "пол" какъвто и да е той да се забранят.

Отговори
4 3
бай Стамат

бай Стамат

27.01.2021 | 20:45

Никакъв прецедент не е това! Напълно нормална реакция и решение на съда. Няк'ва патка решила да се направи на много голямата работа. Да, ама няма п*шка.

Отговори
12 2
Истанбулска конвенция а

Истанбулска конвенция а

27.01.2021 | 17:04

Браво на съда! Гледам тука 2-3 педалчета вече са активни и не им харесват коментарите ни....Ама им казвам директно : МАМЕНЦЕТО ВИ СБЪРКАНОШЕЕБЕМ! Бъркайте си по п.утките в Америка! Тука сме нормални хора, каквито Бог ни е създал - мъже и жени! Из-вратеняците вън от държавата ни!

Отговори
18 3
Силвия

Силвия

27.01.2021 | 18:40

Браво! Като не им харесва да се махат! В БГ има майка и баща както природата ни е създала!

Отговори
16 2
А пък аз на мястото на съда

А пък аз на мястото на съда

27.01.2021 | 16:34

Щях да я впиша като леля.

Отговори
7 3
дада

дада

27.01.2021 | 15:20

Ако съм на съда на мястото такава глоба ще й трясна че ще се чуди къде да се навре и да се извинява за подигравката.Такива изро-ди трябва моментално да им се режат крилата защото другите подобни изро-ди като тях сън не спят да намерят пукнатина в правосъдието в България и стой та гледай,.Да бъде глобена най малко 10 000 лв и отделно за разноските по делото

Отговори
24 4
Майна

Майна

27.01.2021 | 15:17

Тази отре=пка да си изкара Х-У-Я пред съдиите и да докаже че може да бъде и че е БАЩА....Когато докаже това чрез полови белези че е МЪЖ,,тогава да иска...За подобно поведение трябва да полежи поне 2 години в затвора в Пазарджик че се подиграва с Българския съд да отрезнее малко..Това да не би да й е проклетата ко.чина наречена САЩ..Тази МЪ=РША и БОК=ЛУК за каква се мисли

Отговори
26 4
Аман от т-ъпанари

Аман от т-ъпанари

27.01.2021 | 15:14

Аман от пед-али, ле-сби-йки и прочее бокл-уци! България засега поне не е джендърска кочина като САЩ! Има поне 3 варианта да направи детето свой наследник, какво се пъне с ле-сбийските си номера??? Искат да създадат прецедент, та после всеки п-едал и лес-бийка да извива ръцете на съда! Мама им деба извратеняците!

Отговори
26 4
345

345

27.01.2021 | 15:21

Смятай че този случай веднага ще бъде докладван на мумията нанси пелоси срещу българия. Такива ще са приоритетите на деменцията бай-дън

Отговори
26 2
Пфу

Пфу

27.01.2021 | 17:07

Нанси пелоси и да си го начука сама...че ме е гнус от нея и няма да се прежалвам.

Отговори
14 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай