Следвайте ни

Съдът ще решава остава ли Борислав Даскалов в листата

Съдът ще има последната дума за това дали бизнесменът Борислав Даскалов да остане в битката за местна власт, след като и от ЦИК не можаха да решат дали отговаря на изискването за уседналост. След като на 3 октомври ОИК реши да бъде заличен като водач на листата на Българско национално обединение, той е обжалвал пред централната комисия. 

В жалбата си сочи, че решението е неправилно, тъй като има постоянен и настоящ адрес в Пазарджик повече от 6 месеца. Проблемът идва от това, че е дерегистриран без знанието и съгласието му, след като два пъти в периода от май до август не е намерен, а междувременно се налагало да пътува до столицата, за да помага на болния си баща. Узнал за отписването от служител на ГРАО. 

Припомняме, че от ЦИК в края на септември спуснаха указания на ОИК за заличаване на Даскалов като кандидат за съветник, защото нямал настоящ адрес в Пазарджик. ОИК отказа заличаване, но решението бе върнато от ЦИК и той все пак бе изключен от листата на партията. След нови проверки е установено, че бизнесменът има адрес в града и името му фигурира в избирателните списъци на една от секциите в училище „Д-р Петър Берон“.

Очевидно в ЦИК също имат затруднения с разплитането на неговия казус. 10 на 10 членове са гласували съответно "за" и "против" заличаването му от листата с кандидат-съветници. Когато няма мнозинство, се постановява отхвърляне на жалбата с възможност за обжалване, а последната дума ще има Върховният административен съд.

Опит да оспори заличаването си като кандидат-кмета на Паталеница е направил и издигнатият от ГЕРБ Иван Димитров. За него обаче от ЦИК са категорични, че не отговаря на изискването за уседналост. 

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?