Следвайте ни

Съдът приключи 2181 дела, даде 95 разрешения за СРС

Пазарджик ще има втора съдебна палата, предстои дългият път от проектирането до строителството

viber icon
Борислав НАУМОВ

През 2016 година в съдилищата в Пазарджишкия съдебен окръг са постъпили 2142 дела и така тези за разглеждане са станали общо 2412, като от тях са приключени 2181. Издадени са разрешения за 95 специални разузнавателни средства. Тази работа е свършена от 19 съдии при 21 съществуващи щатни бройки. Хората в черни тоги са били подпомагани от 39 служители в съдебната администрация. Натовареността на съдиите в различните отделения - Наказателно, Гражданско, Търговско - варира между 70 и 100%. "По-малко" натоварени са ръководителите на съответните отделения заради административните си задължения. Съдебната палата е пренаселена, което не пречи да се работи на много високи обороти - през 2016 г. броят на просрочените дела е едва 15, а цели 91% от всички са приключени в 3-месечен срок. Година по-рано делът на тези дела е бил 86%.  

Това са само някои от данните, съдържащи се в годишния доклад за дейността на Окръжния съд и районните съдилища в Пазарджишко, който бе представен и коментиран пред медиите вчера от председателя на Окръжен съд - Пазарджик, Елеонора Серафимова. Само за сведение - резюмето на този доклад е дълго 106 страници и съдържа 34 615 думи.  Този съкратен вариант на доклада може да бъде намерен на сайта на съда и от него любителите на статистиката да почерпят всички интересуващи ги данни.

Тенденциите  

Съдия Елеонора Серафимова предпочете да открои тенденциите в работата на ръководения от нея съд - както положителните, така и нещата, с които не може да се похвали.

Можем да се похвалим с ръст на важните и значими показатели за нашата работа, обобщи Елеонора Серафимова. Тя цитира данните за високия процент дела, свършени в 3-месечен срок, за практически пълната кадрова обезпеченост на съдилищата в Пазарджишкия съдебен район, за напредъка в информационното обслужване на гражданите и забележете: за сериозната и добра работа на съда по различни образователни програми, предназначени за ученици. Ръководителят на Окръжния съд дори настоя репортерите да акцентират върху тази работа и се аргументира защо. След като научат повече за работата на съдебната система, децата разбират, че в съда хората могат да бранят права и да защитават интереси, както и че съдът не е непристъпна институция.

Образователните програми  

През 2016 година в Окръжен съд-Пазарджик за втора поредна година е реализирана образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие". Партньор в тази програма е Районен съд - Пазарджик. Резултатът е, че ученици от гимназия "Иван Аксаков" в Пазарджик са се запознали със съдебните процедури, свързани с участието на деца, правата им в тези процедури и кои са органите, които могат да им предложат подкрепа и защита. Освен това съвместно с прокурори от Районна прокуратура, съдии от Районен съд- Пазарджик са изнесли пред учениците лекции за трафика на хора и децата и компютърните/киберпрестъпления, както и за домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите.

Все във връзка с ползата от информираността и по-лесния достъп до всичко, което може да предостави един съд на гражданите, Елеонора Серафимова изтъква и откриването преди малко повече от година на новия информационен център в Съдебната палата в Пазарджик, както и резултатите от осигурената възможност за онлайн достъп до съдебни дела.  

Прозрачност и онлайн достъп   

Правосъдието ще се доближи до обществото именно като бъде осигурен максимално улеснен достъп до информация, откритост и прозрачност в съдебните процедури. Достъпът до навременна информация е съществена част от доброто обслужване на посетителите и изграждането на съда като отворена институция. Това е част от съвместните усилия за укрепване върховенството на закона, категорична е Елеонора Серафимова. И добавя данни за посещаемостта на сайтовете на съдилищата в района.

През 2016 година информационната система, осигуряваща онлайн достъп за информация до съдебни дела отчита 88 728 направени справки в Районен съд - Пазарджик, 23 206 са в съда във Велинград, 11 084 - в Пещера, и 11 466 - в Панагюрище. На практика това е броят на спестените идвания "на крака" на хора в съда.

Толкова за положителните факти и тенденции в работата на Окръжен съд - Пазарджик. Както вече научихте, резюмето на доклада съдържа почти 35 000 думи.

От другата страна на везната - доколкото сме свикнали да си представяме Темида с везна в ръка - са нещата, с които институцията не може да се похвали.

Продължава да се бави ремонтът на Съдебната палата в Пещера. Елеонора Серафимова се надява през тази година ВСС да предвиди в своята инвестиционна програма средства за този ремонт и догодина той най-после да се случи.

Пазарджик ще има втора съдебна палата

Проблем е и пренаселеността на Съдебната палата в Пазарджик, въпреки че съвсем скоро Районната прокуратура ще се премести в отпуснатия за нея етаж от сградата на полицейското управление. Сред успехите за 2016 година Елеонора Серафимова изтъква дареното от община Пазарджик безвъзмездно право на строеж на втора съдебна палата в Пазарджик на терен на бившата автогара. Но тепърва ВСС трябва да отпусне средства за целия инвестиционен цикъл - от проектирането до построяването и обзавеждането на новата Съдебна палата, където ще се помещава Административен съд - Пазарджик. И колкото и да е трудно да се говори за конкретни срокове, ясно е, че строителството трябва да започне в предвидения от закона 5-годишен срок след предоставянето на право на строеж.

Поради липса на финансиране нерешен остава и въпросът за осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение в цялата сграда на Съдебната палата в Пазарджик. Такава възможност е осигурена единствено до първия етаж, където са разположени съдебните зали и деловодствата на част от службите. Но от друга страна, финансовата обезпеченост на работата на съдилищата в Пазарджишкия съдебен район е осигурена и поне в това отношение няма никакви проблеми. През миналата година са изхарчени 98,41% от отпуснатите средства. 

И за да свършим със статистически данни, така както и започнахме: през 2016 година са проведени 206 открити съдебни заседания. Лицата, осъдени по наказателни дела, са общо 77, като в 25% от случаите присъдите са резултат от постигнато споразумение. Върнатите дела на прокурора за доразследване са общо 9, но от друга страна, техният брой е почти двойно по-голям, отколкото през 2015 г. Оправдателните присъди са едва три./"Пазарджишка Марица"

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?