Следвайте ни

Съдът потвърди запор на сметката на община Велинград

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

viber icon

Окръжен съд - Пазарджик потвърди налагането на запор на община Велинград от страна на частен съдебен изпълнител заради задължения към фирмата „Еко Титан“. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 


Жалбата на общинското ръководство в курорта беше заради наложени запори върху вземанията на администрацията от трети задължени лица - общо 34 фирми, като повечето от тях управляват част от най-големите хотели във Велинград.

 


ЧСИ иска дължимите от тях плащания да постъпват не в общинската хазна, а директно за покриване на неплатените задължения на общината към „Ето Титан“.

 


Според общинарите наложеният запор е неправилен и незаконосъобразен, защото вземанията не са конкретизирани.

 


От Общината се аргументират, че всички постъпления по Закона за местните данъци и такси представляват публични общински вземания и се разходват за точно определени цели в интерес на местната общност.


Позицията на ЧСИ е противоположна: вземанията на общините са секвестируеми и могат да бъдат предмет на принудително изпълнение.

Задължението на Общината по дългът към „Ето Титан“ е в общ размер на 7 024 702 лв.

 


Съдът се позовава на закона, според който запори на общини не могат да се налагат само върху средства по банкови сметки, относно постъпленията като субсидия от държавния бюджет, от трансфер или временен безлихвен заем от държавния бюджет, както и върху средства от Европейския съюз.

 


Но въпреки че са публични, общинските вземания от местни данъци и такси не постъпват като субсидия от държавния бюджет, нито са европейски средства, а и не представляват публична общинска собственост.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?