32
Следвайте ни

Съдът потвърди отстраняването на кмета Костадин Холянов

viber icon

Административният съд отхвърли жалбата на кмета на Ракитово Костадин Холянов срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК), която прекрати правомощията му след доказан конфликт на интереси. Градоначалникът е осъден да плати на комисията 600 лева разноски по процеса.


В жалбата се твърди, че решението на ОИК е нищожно и издадено при пълна липса на мотиви, че не са изложени каквито и да било съждения  за конкретни факти и обстоятелства. Искането е да бъде отменено като незаконосъобразно.
"В съдебно заседание жалбоподателят – редовно призован – не се явява. В хода на две насрочени съдебни заседание се позовава на извинителна причина за неявяването си – издаден болничен лист на негово име и оттегляне на правомощията на адв. Л. като негов процесуален представител. Съдът е дал възможност на жалбоподателя да организира защитата си, като е отложил двукратно разглеждането на делото. След приключване на трето последно по делото заседание, жалбоподателят отново е подал молба за отлагане с приложен болничен лист. Съдът намира обаче, че в случая не са налице предпоставки за отмяна на хода на делото и внасянето му за ново разглеждане, тъй като представеният от жалбоподателя нов болничен лист не обосновава наличието на процсуална пречка за разглеждането на делото. Това е така, тъй като заболяването на жалбоподателя не представлява внезапно възникнало препятствие и в двукатно дадената от съда възможност същият е могъл своевременно да организира своята защита. В тази връзка е неприложима нормата на чл. 139 ал.2 АПК , тъй като искането за отлагане е на същото основание, а и по изложените по-горе съображения липсват основания да се приеме, че в случая не се касае за злоупотреба с право" - гласи цитат от съдебното решение.
В него се припомня казусът с Холянов, който е кмет втори мандат в Ракитово. След проверка на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) от държавния орган на 29 юли 2020 г. излизат с решение, че е установен конфликт на интереси при сключване на допълнително споразумение с фирма на сина му Щерян Холянов. Наложена е санкция. Решението е потвърдено окончателно от ВАС.
Така на 19 ноември ОИК е провела задължителното в случая заседание, на което е гласувано правомощията на кмета да бъдат предсрочно прекратени.
В мотивите се казва, че жалбата на Холянов е допустима, но неоснователна. Служебна проверка сочи, че решението на ОИК не страда от пороци, заради които да бъде обявено за нищожно.
Решението на пазарджишките магистрати обаче е неокончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?