32

Съдът отваря врати за стажанти от Икономическата гимназия

За втора година в Окръжен съд – Пазарджик и Районен съд – Пазарджик ще се проведе стаж за ученици от X „в“ клас и XI „в“ клас от паралелка „Съдебна администрация“ при ПГИМ гр. Пазарджик.

Инициативата е част от споразумение, сключено между Висш съдебен съвет и МОН относно Образователна програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и Заповед на министъра на образованието и науката за утвърждаване на учебен план по специалност „Съдебна администрация“ за професионално образование с придобиване на трета степен на професионална квалификация.

Производствената практика ще се проведе в периода 1 – 14 юли 2022 г. в Окръжен и Районен съд – Пазарджик като за целта са предвидени следните мероприятия: 
-        Лекция на тема: „Уредба на  съдебната система – нормативна база, структура, функции. Запознаване с професията „Съдия“;

-        Лекция на тема: „Организация на работа в съдилищата. Запознаване с работата на съдебните служители“;

-        Лекция на тема: „Охрана на съдебните сгради и пропускателен режим. Осъществяване на конвойна дейност“;

-        Посещения на съдебни заседания по наказателни и граждански дела;

-        Посещение на Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и присъствие на възпитателни дела;

-        Посещение на Синята стая в КСУДС – гр. Пазарджик.

 

Целта е да бъдат обогатени познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, да се формира тяхната правна грамотност и култура, да се развият отделни компетентности от общата, отрасловата и специфичната професионална подготовка на учениците за придобиване на квалификация по професията.

Откриването на програмата е на 1 юли 2022 г., от 11 ч. в Зала №1 на Съдебната палата гр. Пазарджик. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?