Следвайте ни

Съдът отхвърли жалби срещу площадка за отпадъци в Синитово

viber icon

Магистрати отхвърлиха поредните две жалби от граждански сдружения в Синитово срещу намерението на столична фирма да изгради близо до селото депо за опасни отпадъци. Съдебната сага продължава, като преди това не бяха признати и резултатите от проведения референдум в селото по същия въпрос. Припомняме, че тогава 894 души се обявиха срещу бизнес проекта, само 7 бюлетини бяха с положителен отговор. 

 

Делото е образувано по жалби на Сдружение с нестопанска цел "Еко Синитово", Сдружение за аграрни и екологични проекти - ГЕО, и Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Те се опитват да оспорят решението на директора на РИОСВ - Пазарджик да не се извършва Оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционното предложение на софийската фирма "Солар парк Тракия". То предвижда създаване на площадка за третиране на производствени отпадъци. 

В жалбите се казва, че поземленият имот, в който е планирано да се извършва тази дейност, попада изцяло в защитена зона “Бесапарски ридове“, като той представлява ливада с голямо биологично разнообразие, а в цитираната заповед на министъра на околната среда и водите се забранява в защитена зона „Бесапарски ридове“ залесяването на ливади, пасища и мери и превръщането им в обработваеми земи и трайни насаждения. Не вярват на инвеститора, че ще ползва за целта сградата на недостроената ТЕЦ "Тракия", и допълват, че тя е разрушена, а мястото е запазило характера си на ливада с богато биологично разнообразие.

От Екоинспекцията пък считат, че няма вероятност площадката за третиране на отпадъци да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони.

Същото становище дава и инвеститорът, като пояснява, че ще ползва терен, който е част от бивша ТЕЦ с изградени в миналото диги. Основната зона, върху която ще се осъществява основната дейност по третиране на отпадъците, ще се разшири с изграждане на още три клетки, като  те ще се експлоатират последователно една по една. Впоследствие ще се рекултивират, ще се покрият с пръст и трева, а върху тях ще се монтират фотосоларни панели. Не е предвидено обработване на земната повърхност, водещо до подобрения за земеделието или околната среда, нито приемане на опасни и битови отпадъци.

Жалбите на трите граждански организации са оставени без уважение. Решението на магистратите е неокончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.

 

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?