Следвайте ни

Съдът отхвърли жалбата на Чачов срещу отстраняването му

viber icon

Административният съд в Пазарджик отхвърли жалбата на стрелчанския кмет Стойно Чачов срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в средногорското градче за предсрочно прекратяване на правомощията му. Той е осъден да плати на ОИК и 500 лева разноски по делото. Решението е взето днес. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

В жалбата си Чачов твърди, че са допуснати съществени процесуални нарушения при приемане на оспореното решение и че ОИК не е осмислила и разграничила хипотезите, че кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност или да заемат управителна или контролна длъжност в търговските дружества и кооперации за времето на мандата им. Иска от съда да отмени оспореното решение.

До съдебния спор се стигна, след като опоненти на градоначалника депозираха сигнал в ОИК срещу него, че не е закрил или прехвърлил фирмата си "Българска асоциация по белот" ЕООД. Тя е регистрирана през лятото на 2015 година, но Чачов е пропуснал да я посочи в декларациите си пред Сметната палата в началото и на двата си мандата, се казва още в сигнала. Той е подаден от бившия кмет на Стрелча Ильо Ильов, който беше и председател на Инициативния комитет, издигнал главния опонент на Чачов в местния вот през есента на миналата година - Георги Павлов.

След три извънредни заседания комисията единодушно подкрепи искането за отстраняване на настоящия кмет. 

По същество жалбата е неоснователна, считат магистратите. В мотивите се посочва, че кметовете не могат да извършват търговска дейност, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им. Задължени са в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемане на решението на Общинския съвет да направят необходимото за освобождаване на заеманата длъжност и да уведомят  писмено за това председателя на Общинския съвет и Общинската избирателна комисия.

Става ясно още, че не е нарушение, ако кмет е собственик на фирма, но в случая Чачов е бил и управител, а това противоречи на Закона за местното самоуправление. Той обаче е направил постъпки за прехвърляне на дяловете си като собственик, а е пропуснал да се откаже от поста на управител. Едномесечният срок за това е изтекъл на 3 декември (Чачов спечели втория си мандат след балотаж срещу Георги Павлов – б.а.).

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?