102

С Тодор Попов си отива цяла епоха в новата история на Пазарджик

Вчерашният балотаж е частично дежавю на този от 2007 г.

Крайният резултат от вчерашния балотаж за кмет на Община Пазарджик е от онзи тип гранични изпитания, след които нищо вече няма да бъде същото. И то в много аспекти. В чисто исторически план постигнатите от досегашния кмет Тодор Попов 4 управленски мандата едва ли скоро ще бъдат реализирани от друг градоначалник.  След няколко дни той ще трябва да сдаде щафетата на Петър Куленски подир 16 години управление на кметския стол в областния град. Това е без аналог в историята на Пазарджик, а вероятно и няма да се повтори в близките няколко декади време. 

Тодор Попов

Преди него едва шест от общо 60 кмета след Освобождението – Георги Пенев, Стефан Консулов, Георги Юртов, Иван Копрившки, Иван Илиев и Стоян Кавръков, са печелили по два пъти доверието на пазарджиклии. До третия кмет – Георги Брегов, мандатите на градоначалниците обаче са били с продължителност от една година.

След култовата дата 10-и ноември, 1989 г. нито един от кметовете до "епохата Попов" не е дублирал мандатите си. Спас Клисурски беше служебен кмет на града в периода ноември'1990 - октомври'1991. Първият демократично избран кмет бе Георги Терзов(СДС), който изпълни мандата 1991-1995 г. След него на стола за 4 години седна юристът Слави Генов(БСП).

Д-р Иван Колчаков

Нова смяна на караула се случи през есента на 1999 г., когато депутатът по това време д-р Иван Колчаков(ОДС) спечели кметските избори в Пазарджик и взе управлението на общината за следващите 4 години. Дипломираният анестезиолог бе детрониран от поста през октомври'2003 г., когато на балотажа загуби от адвоката по това време Иван Евстатиев(БСП). В началото на ноември, 2007 г. Евстатиев пък падна от Тодор Попов, след като водеше преди втория тур.

Иван Евстатиев

По ирония на съдбата тогавашната картина на местния вот напомня изключително много на вчерашната развръзка. Кандидатите бяха 13(спрямо 12 сега), а действащият кмет Иван Евстатиев водеше с комфортна преднина от 2653 гласа. Всичко се обърна в полза на Попов при балотажа, след като зад него застанаха отпадналите от първия тур Георги Йорданов(ГЕРБ), Борислав Даскалов(ППЕ) и независимият Валентин Милтенов.

Борислав Даскалов(втори от ляво надясно) даде своята подкрепа на Тодор Попов преди балотажа през ноември'2007 г.

Така на на свой ред с 2295 гласа в повече Тодор Попов обърна Евстатиев и седна в кметското кресло за следващите 16 години. 

Тепърва историята ще оценява направеното от Попов през отминалите 4 мандата. Стара истина е, че времето е най-добрият съдник и от неговата дистанция ще се правят изводите за управлението на общината в периода 2007-2023 г. 

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 4 оценки
3.3/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Спас Шуманов - Гибона

Спас Шуманов - Гибона

06.11.2023 | 09:42

Ееее Тошка, к`во стана бе? Аут си!

Отговори
6 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?