Следвайте ни

С решаващата роля на експертиза: Акт за изтровена риба в Луда Яна падна в съда

viber icon

Санкция на „Панагюрска медна компания“, наложена за замърсяване на река Луда Яна, довело до измиране на риба, е отменена от Районния съд в Пазарджик.

----------

Актът в размер на 10 000 лева е наложен заради една от многото екологични катастрофи в коритото на реката, за която до РИОСВ е подаден сигнал през юли 2019 година. Замърсяването е край Росен от близкия рудник „Цар Асен“. Експертите заварват мътна, оцветена вода и мъртви риби. Изводът е, че предпазният борд, изграден до реката, не е успял да предотврати изтичането на др​енажни води.

При проверката са взети проби за изследване от три места, които показали мед, цинк и манган многократно над допустимото след лагуната на рудника, а преди него показателите били в норма.

Фирмата обжалв​а наложената глоба пред Районния съд. Назначена е експертиза, в която вещо лице се произнася, че същите елементи са и в лагуната, а тя е изградена точно с цел да събира стичащит​е се от табаните разтвори в най-ниската точка ​- в коритото на Луда Яна, където те се смесват с оттока на реката. Така че причината не е в изтичане на производствени отпадъчни води, а самата лагуна не е построена на това място от санкционираното дружество. 

Наказателното постановление е отменено, а РИОСВ е осъдена да плати 966 лева разходи по делото. Решението не е окончателно и може да се обжалва. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай