Следвайте ни

С проект за 1,2 млн. лв.: Съдът става достъпен за хора с увреждания

Осем фирми кандидатстват за изпълнение на ремонта, който включва и нова отоплителна инсталация

viber icon

Мащабен ремонт предстои в сградата на Съдебната палата в Пазарджик. След приключването му се очаква тя да стане достъпна за хора с увреждания и да бъде обновена отоплителната инсталация.

 

Обществената поръчка за строителните дейности е в ход. До изтичане на срока за подаване на оферти са получени осем. Датата за отваряне на ценовите предложения предстои да бъде обявена. Прогнозната стойност на поръчката е 1 192 448 лева.

В цената са включени всички дейности от подготовката на строителната площадка и доставката на необходимите материали и техника през ремонт на вътрешната отоплителна инсталация и изграждане на достъпна среда за хора в неравностойно положение до възстановителните работи след основното строителство. Изпълнителят трябва да изготви и цялата необходима документация, както и да поеме ангажимент за отстраняване на дефекти през гаранционните срокове. Не се допуска разделянето на поръчката на обособени позиции. Срокът на рамковото споразумение за изпълнението е 180 дни.

Сградата на съда е недвижима културна ценност от местно значение, строена е в средата на 20-и век, така че подобренията ще трябва да се изпълнят под контрола на експерт по културни паметници. Зданието е една от емблематичните творби на талантливия пазарджишки архитект Костадин Мумджиев. Ремонт - пребоядисване, частична облицовка с камък, топлоизолиране и смяна на дограма по фасади, е правен през 2012-2013 година.

В проекта е доразработено осигуряването на достъпна среда през съществуващ страничен вход, разположен в северозападното крило. Предвидена е рампа с наклон 5%, която да води до приемното помещение със скенера за проверка на посетители. В североизточната част на сградата ще бъде монтиран външен асансьор с размер на шахтата 180/210 см и с 4 спирки. Достъпът до етажите ще се осигури с минимална намеса - преправяне на три от прозорците, гледащи към вътрешния двор, във врати на елеватора. Съществуващата тоалетна на партера също ще се приспособи към съвременните изисквания за достъп на хора с увреждания.

Старите чугунени радиатори ще бъдат подменени с алуминиеви, но без тези в общите пространства, за да бъде запазен характерът на интериора. На някои ще бъдат поставени декоративни решетки от естествен фурнир, максимално близък до визията на съществуващите досега. Старият котел ще бъде заменен с нов, с газо-нафтова горелка.

Предвидени са и неизбежни конструктивни изменения - разширяване на съществуваща врата и вграждане на нова затворена армирана стоманобетонна рамкова конструкция от греди и колони с дебелина 25 см и широчина с размера на съществуващата стена около 65 см. Не става ясно дали и новата врата ще бъде изпълнена в духа на архитектурата от периода след Освобождението.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?