32

С подкрепата на "Асарел-Медет": Панагюрското златно съкровище отново е у дома

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище вече привлича туристи отблизо и далеч в Историческия музей. Над един час музейните специалисти от София и Панагюрище днес експонираха съдовете в залата трезор. Тя бе изградена през 2012 година с дарителски средства от „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.
„Днес е празник за всички панагюрци и гости на града ни, защото оригиналът на Панагюрското златно съкровище отново е тук – в Историческия музей в Панагюрище. Наистина приемам всяко негово завръщане като празник и съдя за това по реакцията на хората. Броени минути след като официално отворихме музейната зала за посетители интересът към съкровището е наистина изключителен и вярвам, че това ще продължи през целия му престой тук“, каза директорът на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов след пристигането на експонатите в Панагюрище. Той сподели още, че връщайки се в Панагюрище съкровището винаги грее с друга, по-особена светлина и с това очарова посетителите.
Панагюрското златно съкровище ще остане в залата трезор до 18 декември, след което ще отпътува обратно за Националния исторически музей в София. И през тази година всички разходи за завръщането на тракийските златни съдове в Панагюрище се поемат от „Асарел-Медет“ АД.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
АнатемаНаДрагалЪФдкийНашГърбатАйДук

АнатемаНаДрагалЪФдкийНашГърбатАйДук

07.11.2023 | 10:19

Съсипаха природата и ограбиха България от простотия и от пуста алчност,като искат да изкупят греховете си с шепа центове .

Отговори
1 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?