Следвайте ни

С пари по Норвежкия механизъм SMART улично осветление с LED лампи

Със 72 364 020 лева бюджет разполага общината за 2018 година

viber icon

Предстои подмяна на уличното осветление с LED, т.е. светодиодно. То е по-силно, по-ефективно и най-вече - по-икономично. Работата му ще се управлява с „умни“ системи, а икономиите спрямо сегашните сметки ще позволят да се монтират улични лампи и на места, където в момента няма. 

Това стана ясно на вчерашната сесия на ОбС - Пазарджик, на която бюджетът за 2018 г. бе приет без нито един глас "против". Кметът Тодор Попов каза, че на моменти месечната сметка за сегашното улично осветление стига до 2 млн. лева, от които половината са такса „мощност“. До 10 януари се очаква да се отвори схемата за кандидатстване по Норвежкия механизъм, като Община Пазарджик е единствената в страната с вече готов проект, при това не само за града, а за всички населени места в общината. 

Със 72 364 020 лева ще разполага Община Пазарджик през тази година. 

„Считам, че така разработен бюджетът е в състояние да обезпечи всички дейности на общината“, увери Тодор Попов. Кметът маркира няколко приоритета: санирането на малките блокчета по одобрената общинска програма, спортната инфраструктура, завършването на ремонтите в сградите на МВР и НАП, обновяването на комплекс „Марица“, както и ремонтът на спортна зала „Хебър“. 

В общата рамка на бюджета са включени постъпления за делегирани от държавата дейности - 47 910 818 лева, приходи от местни дейности - 24 453 202 лева, преходен остатък 2 397 444 лева. Освен разходите за тези пера са предвидени средства за целеви субсидии, най-солидно от които е тази за спортните клубове - 600 000 лева. 220 000 на 12 равни вноски лева пък ще бъдат платени на „Тролейбусен транспорт“ за безплатен превоз на пенсионери и инвалиди. Бюджетът на фонд „Инвитро“ остава 50 000 лева, както и миналата година.

Съветници попитаха защо сумата, предвидена за видеонаблюдение, от 100 000 лева е занижена на 70 000 лева. Кметът Тодор Попов обясни, че първоначално системата ще бъде изградена само на две изходни артерии - към магистрала "Тракия" и по пътя за Пловдив. Това ще стане до 1 юни. Останалите изходи на града няма да може да се оборудват с камери до септември, каквито бяха доскорошните планове.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?