32

С нова лазерна система разполага Урологията към МБАЛ-Пазарджик

С нова модерна холмиум лазерна система, произведена през 2023г., вече разполага Урологично отделение на МБАЛ-Пазарджик. Апаратът е закупен със средства на лечебното заведение.
„Този лазер е 40 W и се използва за литотрипсия на камъни (конкременти) във всяко едно място от уретралния тракт. Основно ще се използва за лечението на пациенти с литиаза, камъни в бъбреците, уретера, както и в пикочния мехур.
Възможностите на апарата позволяват бързото разбиване на камъните в бъбреците“, съобщи началникът на Урологично отделение д-р Стоил Томов. Той се надява с този съвременен метод на лечение да помогнат на много болни, не само от Пазарджик. През следващата седмица се очаква да бъде извършена и първата безкръвна операция на пациент. „Това е най-модерният начин за разбиване на конкременти в целия свят, и тази апаратура ни дава възможност да я приложим и в нашето отделение ,допълни д-р Томов. „Отдавна мина времето в урологията, когато за 1 см. камък се правеше отворена операция.
С тази апаратура вече можем да разрешаваме литиазата на пациентите по безкръвен начин, без разрези“, обясни още урологът.
„Предимствата на новата лазерна система са много, и съм убеден, че и пациентите ще ги оценят. Иновативната технология ще ни помогне да ги лекуваме по-бързо и без риск“, заяви още д-р Стоил Томов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?