32

С нов протест започна процесът за убийството на Ангел Здравков

Делото ще се гледа по общия ред, обвиненият за престъплението отказа съкратено следствие

Над 200 души за пореден път излязоха на мирна демонстрация преди първото разпоредително заседание по делото за убийството на Ангел Здравков в пазарджишкия квартал „Запад“. Протестът се проведе пред Съдебната палата, като граждани отново издигнаха искания за по-строги закони, за промяна в Наказателния кодекс, за справедливост за погубения млад живот. На издигнатите траспаранти се четеше искане обвиненият за престъплението Никола Райчев да получи доживотен затвор като хладнокръвен убиец.

Разширен петорен състав на Пазарджишкия окръжен съд с председател съдия Коста Стоянов и докладчик съдия Кристина Пунтева ще разглежда процеса. Той започна с искане за по-лека мярка за неотклонение за Никола Райчев, който вече 8 месеца и половина е под постоянна стража. Адвокатът му поиска той да бъде пуснат под домашен арест с електронно проследяване, като изтъкна, че няма вероятност подзащитният му да се укрие.

Искането предизвика реакция на възмущение у близките на убитото момче. Неговите родители Недялко и Михаела, както и адвокатът им Кръстьо Кърпаров се обявиха против замяна на мярката с по-лека, като се аргументираха, че няма нови доказателства по делото, а престоят на Райчев под стража не надхвърля допустимите срокове. Никола, който бе доведен в залата под засилена охрана, с белезници на ръцете и вериги на краката, заяви, че съжалява за случилото се и също поиска по-лека мярка. Магистратите обаче решиха той да остане в ареста.

Почернените родители бяха конституирани като частни обвинители, докато останалите близки на убигия - сестра му Денислава и техните баби и дядовци (единият от които отсъстваше от заседанието, тъй като получил инсулт) ще бъдат свидетели по делото. Майката, бащата и сестрата на момчето предявиха искове за по 300 000 лева обезщетение плюс съдебни разноски. 

Със защитата на Никола се е заел столичният адвокат Порфиров. Първоначално майката на подсъдимия Гергана Михайлова бе конституирана също като защитник, но се оказа, че малко след задържането му е разпитана в качеството на свидетел, така че също остана само свидетел в процеса.

По време на дадена от съда кратка почивка се стигна и до пререкания между близки на Ангел и майката на Никола. На изхода на Съдебната палата роднини на убитото момче ѝ дадоха път със саркастичната реплика: „Минете, вие сте с предимство“, а тя ги призова: „Смирете се!“, с което предизвика още по-голямо възмущение. При връщането ѝ в съда тя и адвокатът на сина ѝ бяха посрещнати със скандирания: “Убийци!“. А ситуацията изглеждаше на ръба на физическа саморазправа.

На Никола и защитника му бе предложено делото да премине по съкратеното следствие, без изслушване на свидетели и вещи лица, като в този случай присъдата се намалява с една трета. Те обаче отказаха този вариант и предпочетоха делото да протече по общия ред.

Процесът ще продължи по същество на 11 юли. Тогава предстои да бъдат изслушани показанията на свидетели, сред които родителите и сестрата на Ангел Здравков. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?