Следвайте ни

С линейки ще карат съмнителните за коронавирус в болниците

viber icon

Хората, които са под домашна карантина и проявят симптоми на короновирус ще се транспортират от екипите на ЦСМП до лечебно заведение с инфекциозно отделение за хоспитализация. Това е посочено в протокол за поведение, който е на сайта на РЗИ. От автопарка на ЦСМП няма отделни коли, а ще се прилага спешна дезинфекция на линейките, при транспортиране на съмнителни пациенти.

Според правилата за поведение лицата, които се завръщат от Италия, Китай и рисковите страни за коронавирус и имат температура под 37 градуса по Целзий, трябва да останат под домашна карантина в продължение на 14 дни. Освен това в инструкциите е записано, че лицето трябва да бъде под активно медицинско наблюдение. Което означава ежедневно измерване на температура и проследяване за поява на симптоми като зачервено гърло, кашлица, затруднено дишане. 

Дават се препоръки за спазване на дистанция спрямо хората, с които съжителстват. Това включва спане в отделни помещения, редовно проветряване, ядене по различно време, избягване на контакт лице в лице, редовно почистване на дръжки и общи повърхности, използване на отделни кърпи в банята, миене на ръце преди ядене, след използване на тоалетната и за ограничаване на контактите до минимум.

Ако в рамките на 14-дневния период се появят симптоми, съгласно актуалната дефиниция за случай на 2019-nCoV, лицето трябва да се свърже незабавно със здравните власти (ОПЛ и/или РЗИ) и да се транспортира от ЦСМП до лечебно заведение с инфекциозна структура за хоспитализация, определено със заповед на министъра на здравеопазването.

Повече информация за това как да се предпазим от коронавирус или друг грип, както и какво да правим при съмнения за заразяване може да прочетете на сайта на РЗИ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?