32

С изложба на Сла_Сла започна фестивалът „Зимни музикални вечери“

Изложба на художника Славчо Славчев беше открита снощи малко преди началото на музикалния фестивал „Зимни музикални вечери - проф. Иван Спасов“ във фоайето на зала "Маестро Георги Атанасов" в Пазарджик. Тя беше представена от директора на Художествена галерия „Станислав Доспевски“ Леон Бабачев в присъствието кмета на града Петър Куленски, приятели и граждани.

Изложбата “Графика и рисунки“ е посветена на емблематичния за града фестивал и ще остане експонирана до 20 февруари. Тя включва над 70 творби в характерния за Славчев стил, създадени през последните години. Темите в тях засягат митове, библейски сказания, както и съвременност.

Леон Бабачев каза в обръщението си към присъстващите, че Славчев, известен още с псевдонима Сла_Сла, няма нужда от представяне. Той е посветил над 40 години от творческия си път на Пазарджик и на културата в града. Дейността му е свързана със „Зимните музикални вечери“ - негово дело са много от рекламните материали за фестивала назад в годините.

Поздрав поднесе на художника и кметът Петър Куленски, който му връчи грамота и подарък. Градоначалникът отбеляза, че в творбите на Славчо Славчев виждаме много талант, едно прекрасно изкуство, което той подарява на града. И пожела на твореца дълги години да продължава да ни радва и да бъде такъв прекрасен ментор за пазарджишките художници.

Верен на себе си, Славчев благодари за вниманието към него и скромно поясни, че представя в изложбата творби, в които е разказал приказки, като се надява те да стигнат до публиката.

„С тази моя семпла увертюра към предстоящия музикален фестивал му пожелавам успех. А вие - да сте живи и здрави!" - пожела художникът.

Фестивалът „Зимни музикални вечери“ бе открит по традиция с изпълнение на рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров. В залата присъстваха съпругата на проф. Иван Спасов – проф. Василка Спасова, директорът на Софийската държавна опера – акад. Пламен Карталов, зам.-министърът на икономиката Ивайло Шотев. Сред гостите на събитието бяха още областният управител Валентина Кайтазова и зам.-областният управител Стефан Димитров.

Тази година фестивалът е посветен на 90-годишнината на диригента, композитор и основател на музикалното събитие - проф. Иван Спасов. Събитието се организира от Община Пазарджик с финансовата подкрепа на Министерството на културата. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?