32

С християнското в сърцата: Младежи дариха храна и усмивки на 80 самотни възрастни

Младежи, свързани със Септемврийска община, за пореден път дариха на 80 самотни възрастни хора хранителни пакети и усмивки в навечерието на Великден. Акцията "Бъди Човек" отново обедини десетки хора около идеята да направят добро.

Кампанията започва преди няколко години по идея на Магдалена Йоцова, като първоначално се провежда преди Коледа. Инициаторката и нейните съмишленици обаче с времето срещат все по-силна подкрепа и така през 2021-ва за първи път решават да направят акция и за Великден.

Средствата се събират с няколко събития. Едното е футболен турнир, в който отборите плащат такса за участие, а публиката дава своята лепта в дарителски кутии. Показателни за участниците на зеления терен са наименованията на тимовете, каквито няма да чуете другаде, и е очевидно, че някои отбори са сформирани именно заради каузата: „Козунаците“, „Перфектните“, „Машинките“, „Професионалистите“, „Червените дяволи“, „Зелените“, „Зли кучета“, „Сивите шампиони“. И няма значение кой ще спечели двубоя - всички са победители, щом са успели да допринесат за доброто.

Редом с турнира се организира и благотворителен базар със сувенири, шарени яйца и лакомства. Подкрепа се получава и с банкови преводи. Според възможностите си помага и местният бизнес.

След всяка акция организаторите дават отчет за какво е похарчен всеки получен лев. Неведнъж се е случвало да съберат дори повече от необходимите пари за празничните пакети и така определени суми да отиват за друга традиционна благотворителност в Септември - в местните храмове при нужда се правят акции в помощ на нуждаещи се от скъпо лечение деца и възрастни.

Едно от най-успешните издания на "Бъди Човек" в Септември беше през 2019 година, когато младите хора с добри сърца успяха да зарадват 110 домакинства с празнични коледни пакети. Но и 80-те торбички сега са сериозно постижение, като се има предвид, че даренията за тях са събрани на фона на няколкото тежки кризи, връхлетели обществото ни от 2020-а досега.

Въпреки високите цени, младежите, запазили християнското в сърцата си, са осигурили на всяко от 80-те домакинства олио, козунак, 10 яйца, кори за баница, кисело мляко, 2 кг картофи, боб, леща, ориз, брашно, пастет. Така правят празника на най-бедните с една идея по-добър, а наградата им е удовлетворението, че изпълняват своя дълг към ближния и оставят след себе си добър пример за следващите поколения младежи.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?