32

С доброволен труд Младежи преобразиха района около Беловската базилика

Младежи преобразиха с доброволен труд района около Беловската базилика. Смятат да направят същото и за древната крепост Левке. Двата археологически обекта, интересни за много туристи от цяла България, греят в цялата си хубост, освободени от бурените, а до тях е поставено и информационно табло, каквото доскоро нямаше.

Акцията се прави за втора година, а младите хора имат намерение да почистват растителността всяка пролет. Това разказа един от тях - Георги Варев, чието име е познато на обществеността и от други благотворителни инициативи - местното издание на "Ангели за България" и "Беловската Коледа". Също като при тези инициативи, с негови приятели решили да направят нещо добро за града си и го изпълнили. Миналата пролет били 6-7 души, сега - 12, а Георги е обнадежден, че при всяка следваща акция ще се включват и повече местни родолюбци.

"Двата исторически обекта са част от гордостите на Белово, хората милеят за тях, затова и много добре приеха инициативата ни. На мястото идват много туристи, неприятно е да е мръсно и обрасло, затова решихме да го почистим. Две служителки на Общината - Ирина Кърцева и Любка Хаджийска, ни подсказаха идеята и направиха първите стъпки, а ние с приятелите ми я осъществихме. На мястото направихме и навес 8 на 4 метра, с маси и пейки за отдих и похапване сред природата. Планираме още да изградим чешма. Освен това обмисляме да монтираме и малка детска площадка, а наоколо да посадим плодни дръвчета. Тази година, като видяхме, че двойно повече хора се включват с труд, решихме да почистим и околностите на древната крепост Левке. За тази акция дори очаквам 20-25 души. Така районът ще се превърне в приятен кът за отдих и туризъм, ще привлича и местни хора, и гости." 

Макар да е един от най-интересните археологически обекти в Пазарджишко, доскоро Беловската базилика нямаше дори табела. И този пропуск вече е поправен. Със съдействието на Историческия музей в града и директорката му Севдалина Попова е събрана най-интересната информация за историческото място и е оформено информационно табло. За изработването му младежите събрали дарения помежду си. Георги казва, че със съмишлениците му често вземат идеите за добрите дела емоционално, типично по младежки, но при изпълнението се консултират с местната власт или съответните специалисти. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?