32
Следвайте ни

С 9 гласа "За": Отстраниха кмета на Ракитово Костадин Холянов

viber icon

Общинската избирателна комисия в Ракитово взе решение за предсрочно прекратяване мандата на кмета на града Костадин Холянов, при когото бе доказан конфликт на интереси, а решението на Антикорупционната комисия впоследствие бе окончателно потвърдено от Върховния административен съд. В тридневен срок от получаването на окончателното решение на магистратите ОИК е задължена да се събере ши да изпълни решението на съда. Първото заседание обаче се провали поради липса на кворум. Второто е проведено на 19 ноември, като на него са се явили 10 от членовете на комисията. Девет от тях са гласували "За" предсрочното прекратяване на кметския мандат на Холянов.
Припомняме, че Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на Костадин Холянов – кмет на Община Ракитово, за мандати 2015 - 2019 г. и 2019 – 2023 г. Производството е образувано на 17 юни 2020 г., след като в медиите са изнесени данни за извършени нарушения от кмета при провеждане на обществена поръчка за доставка на гориво. 
В хода на проверката е установено, че кметът е сключвал договори за доставка на горива и е подписвал платежни нареждания на обща стойност 432 200 лева между Община Ракитово и фирма, свързана с неговия син Щерян Холянов.
КПКОНПИ е наложила 6 различни санкции на градоначалника. В две от тях е установен конфликт на интереси, за което са му наложени 2 глоби по 5000 лева, в полза на държавата са отнети 37 157,97 лева, представляващи материална облага, реализирана от свързания с Костадин Холянов негов син Щерян Холянов. В полза на Община Ракитово пък от кмета са отнети други 289,90 лв., представляващи дневни възнаграждения, получени от деянието, породило конфликт на интереси.
През април 4 от санкциите бяха потвърдени от Административния съд в Пазарджик, а на 11 ноември ВАС потвърди окончателно това решение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?