Следвайте ни

РЗИ: Задължение на кметовете е да се информират за COVID

Достъпът до информационната система е с е-подпис, Сдружението на общините го осигурява

viber icon

Задължение на кметовете е да следят данните за заболелите от коронавирус и карантинираните в своите населени места чрез Националната информационна система за борба с COVID-19. Това се казва в съобщение на сайта на РЗИ Пазарджик. То е предизвикано от множеството сигнали на местни управници, че им се вменява контролът по спазване на карантината и ангажиментите към поставените под домашна изолация, а никой не ги предупреждава, когато бъдат наложени подобни ограничителни мерки. "Марица" публикува материал по темата, като бяха представени и двете гледни точки. Тогава директорката на Здравната инспекция д-р Фани Петрова заяви, че ведомството няма задължение да информира за новозаразени и карантинирани по телефон или имейл.

Ето и официалната позиция на РЗИ:

Във връзка с излезли публикации в някои медии, касаещи информираността на кметовете по общини и населени места, както и достъпът им за работа с Национална информационна система за борба с COVID-19, осигуряваща централизирано управление и съхранение на информация за всички потвърдени случаи на COVID-19 и карантинираните лица, и предоставяща функционално обезпечение на всички компетентни институции, РЗИ Пазарджик уведомява, че в т. 21 от Заповед РД-01-284/29.05.2020 г. на Министъра на здравеопазването е посочено „...Общините имат достъп до данните за лицата по т. 10, буква „в“, поставени под карантина и потвърдени случаи на COVID-19, поставени в изолация в домашни условия, на територията на съответната община /лични данни и адрес на карантиниране/ при изпълнение на функциите им по осъществяване на контрол за спазване на предписаната карантина.“ 
Достъпът до информация се осъществява посредством КЕП – квалифициран електронен подпис, след предварителна регистрация. 
Националното сдружение на общините осигурява регистрацията в Националната информационна система за борба с COVID-19, като общините подават служителите, които ще работят със системата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?