Следвайте ни

РЗИ: Водата в Пещера не е замърсена от наводненото гробище

viber icon

Питейната вода в Пещера не е замърсена след наводнението на Гробищния парк. Това показва анализът на РЗИ за качествата на питейната вода през втората половина на август. След възникването на проблема са взети за изследване по химични и микробиологични показатели две проби. Лабораторните анализи не откриват отклонения.
За периода са изследвани проби от общо 16 населени места. При две от тях е установено, че не отговарят на нормите по микробиологични показатели - във велинградските села Кръстава и Пашови. Издадени са предписания за почистване и дезинфекция на водоизточните, тръбопроводите и вътрешната мрежа. Повторни анализи са показали, че водата е годна.
В региона няма селища на воден режим.
Същевременно Пещера остава с действащо частично бедствено положение, което беше обявено след наводненията в гробището. Една трета от площта му бе залята от подпочвени води в края на август, а близо до мястото е вододайната зона на града. Общински екипи търсят временно решение на проблема с дренажи за отвеждане на водата. Все още не е установено откъде идва тя и как може да бъде спряна.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?