32

РЗИ и БМЧК с червена панделка от балони отбелязаха 15 май

          Експерти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ /ПБПЗ/, РЗИ Пазарджик и Български младежки Червен Кръст организираха днес съвместна акция по повод 15 май - Световния ден за съпричастност към жертвите на ХИВ/СПИН.

          Младежите от БМЧК ситуираха панделка от червени балони пред театър „К. Величков“ – град Пазарджик.

          Червената панделка е световен символ на АНТИСПИН кампанията и символ на солидарност към хората живеещи с ХИВ от 1991 г.

          Проектът за нея е създаден от организация в Ню Йорк, която събира художници имащи за задача да създадат символ за подкрепа, привличане на вниманието и обединение в усилията за борба с болестта. Червеният цвят на панделката символизира кръвта и опасността, а насочените надолу краища на панделката се свързват с отиващия си живот.

          Първата звезда, която слага символа при публична изява е актьорът Джеръми Айрънс по време на музикалните награди „Тони“ през 1991 г.

          Пресъздаването на панделката в днешния ден бе знак целящ да предизвика стереотипното мислене и предразсъдаците по отношение на СПИН.

          След панделката, в централна градска част представител на отдел ПБПЗ и Червенокръстци раздадоха червени балони, здравно-промотивни материали за превенция на ХИВ/СПИН и презервативи осигурени с подкрепата на ОСНВ-Пазарджик. 

          През седмицата здравните инспектори проведоха обучение с ученици от 10 клас, СУ „Д. Гачев“ – Пазарджик на тема: „ХИВ/СПИН какво знаем и как да се предпазим“.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?