32

РЗИ и БЧК съвместно отбелязаха 1 декември – Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

Tази година в рамките на Националната АНТИСПИН кампания, денят преминава под мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“. Целта на кампанията е да информира обществото за възможностите за овладяване на ХИВ инфекцията и да мотивира все повече хора да проследяват своя ХИВ статус.

РЗИ Пазарджик и Български младежки Червен кръст – Пазарджик се включиха в кампанията раздавайки здравно-информационни материали, презервативи и червени балони днес в централна градска част. Материалите са осигурени с финансови средства по Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Р България 2021 – 2025 г.

По-рано днес, инспектори от Здравната инспекция проведоха обучение с ученици от 8 клас от ПГХХТ – Пазарджик. На децата се изнесе презентация на тема: „ХИВ/СПИН какво знаем и какво не знаем“. В разговор учениците споделиха, че рядко говорят с родителите си по теми касаещи здравното и сексуално образование. Инспекторите се надяват, чрез предоставената здравна информация децата да осъзнаят опасностите от рисковото сексуално поведение и да запомнят правилата, които могат да ги предпазят от сексуално предавани инфекции и ХИВ/СПИН.

Актуалните данни предоставени от Министерство на здравеопазването показват, че честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС през 2021 г. е 3.7, за България показателят е 3.4.

За първите десет месеца на 2023 г. общо 277 759 лица са се изследвали безплатно и анонимно за ХИВ. През периода 1986 – 24.11.2023 г. в България са регистрирани общо 4 276 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 228 ХИВ–серопозитивни.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 4:1 (185 мъже и 43 жени).

90.8% от новорегистрираните с ХИВ са се инфектирали по сексуален път (от тях 42.5% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 39.6% мъже и 17.9% жени при хетеросексуален контакт). Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 9.2 %. Най-засегната  е възрастовата група 30-39 г. - 37%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 24% и възрастовата група 40 - 49 г. - 22%.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София – 64 лица, Варна – 31, в област Пловдив 23 лица, Бургас – 20 лица, Стара Загора – 10 лица, Враца – 8, Пазарджик, Хасково и Русе по 7 лица, Велико Търново – 6 лица, Благоевград, Перник, Сливен и София област по 5 лица,  Кюстендил и Плевен по 4 лица, Видин и Добрич по 3 лица, Габрово, Смолян и Шумен по 2 лица и единични случаи в останалите области.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Към 31 октомври 2023 г. общо 2 321 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 286 (98.5%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Осигурени са всички необходими тестове и консумативи.

РЗИ Пазарджик напомня, че всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус безплатно до 08.12.2023 г. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?