Следвайте ни

Руската диаспора ще чества Масленица в парк "Писковец"

viber icon

Руската диаспора в Пазарджик ще отбележи Сирни Заговезни, наречен с интересното наименование Масленица. Празникът е с хилядолетна история, което логично е довело до преплитането му с християнската вяра - на този ден се искат прошки и се дава началото на Великденските пости, съобщават организаторите чрез създаденото за целта събитие във Фейсбук.

В непринудената програма за празника, който ще бъде на 14 март в обновения парк "Писковец", са предвидени игри, похапване на блини - руски палачинки, и почерпка с руска водка. Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. 

Масленица е традиционен празник на източните славяни, който обичайно се чества през седмицата преди Великия пост. Аналог на карнавала в европейските страни, в националния календар той отбелязва границата на зимата и пролетта, както и Месоядеца - периодът, в който се допуска месна храна според църковната харта - и Великият пост, пише vesti.ru.

Празникът получава името си, тъй като през последната седмица преди Великия пост вярващите не могат да ядат месо, но могат да ядат млечни продукти - тоест „масло“ - продукти. Времето на Масленица варира в зависимост от датата на честването на Великден.

През 2021 г. Великден за православните пада на 2 май, което означава, че честването на Масленица започва на 8 март. Празникът на Масленица тази година завършва на 14 март, Прощаващата неделя, а на 15 март започва Великият пост.

Седмицата на Масленица е разделена на два периода: тясна Масленица (първите три дни, когато традиционно е било възможно да се правят домакински задължения) и Широка Масленица (последните четири, когато цялата работа е спряла).

Традиционните ритуали на Масленица са народни забавления и плашило за зимата, около което се провеждат тържества и кръгови танци и което се изгаря в последния ден на тържеството. За Масленица руснаците пекат палачинки и плоски торти, беларуси и украинци правят кнедли и сладкиши със сирене.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?