32

РУО: Повечето родители искат децата им да са в класните стаи

В шестте общини с изцяло дистанционно обучение 175 паралелки от началния етап се връщат в училище

Повечето родители на ученици от 1. до 4. клас са заявили, че са съгласни децата им да бъдат изследвани по два пъти седмично за коронавирус с щадящите тестове, за да могат да се върнат отново в класните стаи. Това показват събраните от Регионалното управление данни към момента, съобщи началничката на ведомството Дора Дулчева. Засега те са за шестте общини, в които се премина изцяло към дистанционно обучение заради висока заболеваемост над 500 на 100 000 души - Пазарджик, Белово, Батак, Брацигово, Панагюрище и Стрелча. В изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването обаче на онлайн обучение от утре ще са и децата от община Септември, където заболеваемостта вече е 545,17 на 100 000 души.
Днес до 12,00 часа на обяд, когато изтече срокът родителите да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани, са получени общо 3163 такива декларации, съобщи още Дора Дулчева, но с уговорката, че това е динамичен процес и е възможно да продължат да постъпват документи за съгласие. Подадените до момента позволяват в училище да се върнат 175 паралелки, за които съгласие са дали повече от половината родители. В много от селата в Пазарджишка община дори има попълнени декларации от всички родители.
В следващите дни такова проучване ще бъде направено и за общините с дистанционно обучение на ротационен принцип, при което половината учат онлайн, останалите - в клас. Те също могат да пожелаят децата им да са изцяло присъствено, ако приемат те да бъдат изследвани два пъти седмично.
Днес представители на РУО са получили от София необходимия брой щадящи тестове. Те са разпределени в училища-бази по общини, където всеки от директорите може да вземе необходимия брой за своите ученици. Така от сряда и в Пазарджишко, както и навсякъде в страната, може да започне и самото тестване. Дора Дулчева допълни още, че има и достатъчно родители, пожелали като доброволци да помагат да учителите и школските служители в това ново за тях задължение.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?