Следвайте ни

Руми изпусна няколко работни места заради стълбища

Хората с увреждания сме част от обществото, искаме шанс да се интегрираме, казва момичето

viber icon

Младата пазарджиклийка Румяна Георгиева изпуснала няколко работни места, за които била одобрена, защото в базите на бъдещите й работодатели нямало достъпна среда за хора като нея, със затруднено придвижване. Случилото се с Руми разказа нейната майка, която бе организатор на проведеното вчера следобед шествие в Пазарджик именно с искане за осигуряване на достъпна за инвалиди среда не само по улиците, но и в обществените сгради.

Въпреки желанието си да я наемат, фирмите, в които Румяна кандидатствала, нямали възможност да й осигурят нормални условия на труд. Навсякъде имало стълбища, като в една от сградите трябвало да ги преодолява при всяко посещение на тоалетната. Накрая все пак се намерило подходящо работно място, но перипетиите накарали младата жена още веднъж да припомни, че хората с увреждания заслужават повече. 

Подобни трудности тя среща почти всеки ден. Когато трябва да влезе в банка, офис на телеком, магазин - навсякъде я посрещат стъпала. Почти никъде не са поставени столове за чакащи, което също е изпитание за нестабилните мускули на краката й. Парадоксът е, че стълбища на входовете без алтернатива има дори на институции като Здравната каса и социалната дирекция. Тези бариери бяха накарали и майки с бебешки колички да се присъединят към шествието. Една от тях, представила се съмо с малкото си име - Десислава, казва, че центърът на Пазарджик е добре, но около него и в покрайнините има още какво да се иска и от тротоарите и местата за пресичане.

25-годишната Руми е позната на цял Пазарджик именно от борбата на семейството й да я направи пълноценен човек. От почти неподвижно бебе с детска церебрална парализа днес тя се е превърнала в самостоятелна млада жена с висше образование, отличен успех в дипломата и огромно желание да се труди и да бъде независима. Стъпалата обаче се оказват по-сериозно препятствие даже от държавните изпити.

Необходима ни е повече подкрепа от обществото. Не само държавата и общините, а и частният бизнес трябва да се погрижи за рампи и елеватори, с които инвалидите да имат достъп до всяка сграда, казва Руми.

 

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?